Jump to content

Pika e vesës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ky grafik tregon përqindjen maksimale, sipas masës, të avullit të ujit që mund të përmbajë ajri në shtypjen e nivelit të detit në një sërë temperaturash. Për një shtypje më të ulët të ambientit, një lakore duhet të vizatohet mbi lakoren aktuale. Një shtypje më i lartë i ambientit jep një lakore nën lakoren aktuale.

Pika e vesës së një trupi të caktuar ajri është temperatura në të cilën duhet të ftohet për t'u ngopur me avuj uji. Kjo temperaturë varet nga shtypja dhe përmbajtja e ujit në ajër. Kur ajri ftohet nën pikën e vesës, nxënësia e tij e lagështisë zvogëlohet dhe avulli i ujit në ajër do të kondensohet për të formuar ujë të lëngshëm të njohur si vesë . [1] Kur kjo ndodh përmes kontaktit të ajrit me një sipërfaqe më të ftohtë, vesa do të formohet në atë sipërfaqe. [2]

Pika e vesës ndikohet nga lagështia e ajrit. Sa më shumë lagështi të ketë ajri, aq më e lartë është pika e vesës. [3]

Kur temperatura është nën pikën e ngrirjes së ujit, pika e vesës quhet pika e ngrirjes, pasi ngrica formohet nga depozitimi dhe jo nga kondensimi. [4] Në lëngje, analoge me pikën e vesës është pika e resë .

  1. ^ "How To: Eliminate Window Condensation". 15 nëntor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Dew Point". Glossary – NOAA's National Weather Service. 25 qershor 2009. Arkivuar nga origjinali më 14 tetor 2023. Marrë më 4 nëntor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ John M. Wallace; Peter V. Hobbs (24 mars 2006). Atmospheric Science: An Introductory Survey. Academic Press. fq. 83–. ISBN 978-0-08-049953-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Frost Point". Glossary – NOAA's National Weather Service. 25 qershor 2009. Arkivuar nga origjinali më 6 prill 2023. Marrë më 4 nëntor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)