Jump to content

Pjesëtimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pjesëtimi në matematikë është një operacion aritmetik i cili është veprim i kundërtë me shumëzimin. Pjesëtimi është një nga katër veprimet themelore aritmetike (mbledhja, zbritja, shumëzimi dhe pjesëtimi), e i cili bëhet për të gjetur se sa herë ndahet një numër në pjesë të barabarta ose sa herë përmbahet një numër te një numër tjetër.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse, c herë b= me a:

kur b nuk është zero, atëhere a pjestuar me b është e barabartë me c:

Për shembull,

sepse

.

Në shprehjen më lartë, a quhet i pjestueshmi, b quhet pjesëtuesi, ndërsa c quhet herësi.

Pjesëtimi paraqitet edhe me thyesa, p.sh. a pjesëtuar me b paraqitet kështu:

Pjesëtimi mund të paraqitet edhe me një vizë të pjerrët mes të pjesëtueshmit dhe pjesëtuesit si p.sh.

ose edhe me dy pika në mes

Pjesëtimi i numrave me shenjë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kemi shembuj te ndryshme te pjesëtimit me numra me shenjë si psh.

a)63÷9=7, b) 63÷(-9)=-7, c)-63÷7=-(|-63|÷|7|)=(63÷7)=-9,...

Gjithashtu kemi edhe shembuj te tjerë .

Ne në pjesëtimin e numrave me a hence duhet të dimë disa rregulla si p.sh. 0÷a=0 a÷1=a a÷-1=-a

Tabela e pjesëtimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabela e pjesëtimit
Pjesëtimi me 1 Pjesëtimi me 2 Pjesëtimi me 3 Pjesëtimi me 4 Pjesëtimi me 5 Pjesëtimi me 6 Pjesëtimi me 7 Pjesëtimi me 8 Pjesëtimi me 9 Pjesëtimi me 10
1:1=1 2:2=1 3:3=1 4:4=1 5:5=1 6:6=1 7 : 7 = 1 8 : 8 = 1 9 : 9 = 1 10 : 10 = 1
2:1=2 4:2=2 6:3=2 8:4=2 10:5=2 12:6=2 14 : 7 = 2 16 : 8 = 2 18 : 9 = 2 20 : 10 = 2
3 : 1 = 3 6:2=3 9:3=3 12:4=3 15:5=3 18:6=3 21 : 7 = 3 24 : 8 = 3 27 : 9 = 3 30 : 10 = 3
4 : 1 = 4 8:2=4 12:3=4 16:4=4 20:5=4 24:6=4 28 : 7 = 4 32 : 8 = 4 36 : 9 = 4 40 : 10 = 4
5 : 1 = 5 10:2=5 15:3=5 20:4=5 25:5=5 30:6=5 35 : 7 = 5 40 : 8 = 5 45 : 9 = 5 50 : 10 = 5
6 : 1 = 6 12:2=6 18:3=6 24:4=6 30:5=6 36:6=6 42 : 7 = 6 48 : 8 = 6 54 : 9 = 6 60 : 10 = 6
7 : 1 = 7 14:2=7 21:3=7 28:4=7 35:5=7 42:6=7 49 : 7 = 7 56 : 8 = 7 63 : 9 = 7 70 : 10 = 7
8 : 1 = 8 16:2=8 24:3=8 32:4=8 40:5=8 48:6=8 56 : 7 = 8 64 : 8 = 8 72 : 9 = 8 80 : 10 = 8
9 : 1 = 9 18:2=9 27:3=9 36:4=9 45:5=9 54:6=9 63 : 7 = 9 72 : 8 = 9 81 : 9 = 9 90 : 10 = 9
10 : 1 = 10 20:2=10 30:3=10 40:4=10 50:5=10 60:6=10 70 : 7 = 10 80 : 8 = 10 90 : 9 = 10 100 : 10 = 10

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • "The Definitive Higher Math Guide to Long Division and Its Variants — for Integers". Math Vault (në anglisht). 2019-02-24. Marrë më 2020-08-27.
  • Weisstein, Eric W. "Integer Division". mathworld.wolfram.com (në anglisht). Marrë më 2020-08-27.
  • George Mark Bergman: Order of arithmetic operations Arkivuar 2017-03-05 tek Wayback Machine
  • Education Place: The Order of Operations Arkivuar 2017-06-08 tek Wayback Machine