Pornografia në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Harta botërore e ligjeve të Pornografisë: ██ Përgjithësisht e ligjshme me përjashtime ekstreme dhe ndalime në pornografi për fëmijë ██ Pjesërisht e ligjshme, me disa kufizime të gjera, ose me status të paqartë ██ E jashtëligjshme ██ Nuk ka të dhëna

Pornografia në Shqipëri është e kufizuar. Është jo e ligjshme për prodhimin, shpërndarjen, reklamimin, importimin, shitjen dhe botimin e materialeve pornografike nën moshën 18-vjeç. Është e ndaluar pornografia e fëmijëve,[1] por Shqipëria nuk ka arritur të miratojë ligje kundër botimit, prodhimit, përdorimit, shpërndarjes dhe zgjerimit të pornografisë për fëmijë.[2] Pornografia në internet është e ligjshme.

Ligjshmëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në nenin 117 të Kodit Penal të Shqipërisë thuhet se personat që shpërndajnë dhe/ose publikojnë pornografi për fëmijë mund të gjobiten ose dërgohen në burg për dy vjet.[3]

Qeveria ka marrë masa në mbrojtjen e fëmijëve nga shfrytëzimi i seksit.[4]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rreth 40% e popullsisë shqiptare janë nën moshën 25-vjeç, dhe afërsisht 750,000 fëmijë janë nën 14-vjeç. Fëmijët janë të ndjeshëm ndaj shfrytëzimit seksual komercial për shkak të mungesës së vetëdijës dhe arsimimit, diskriminimit të pakicave, përsëritje të dhunës në familje dhe praktikave të martesës së fëmijëve dhe pozicionit të grave në Shqipëri. duke qenë në varësi të burrave. Trafikimi i fëmijëve është një shqetësim; fëmijët, veçanërisht vajzat, trafikohen.

Fëmijët e vegjël mund të hyjnë lehtësisht në pornografi në internet, dhe aplikacionet e kontrollit prindëror janë të kufizuara në Shqipëri. Gati gjysma e fëmijëve shikojnë pornografi çdo ditë, pasi Facebook është një nga faqet më të zakonshme të internetit për fëmijët për të parë porno.

Trafikimi i qenieve njerëzore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gratë dhe fëmijët shqiptarë përdoren për shfrytëzim seksual, prostitucion dhe punë të detyruar në vendet e afërta si Greqi, Itali dhe Maqedoni të Veriut, si dhe në vendet e Evropës Perëndimore. Shkalla e trafikimit të fëmijëve është e panjohur sepse krimi nuk raportohet shpesh dhe policia shpesh është e korruptuar në vend.

Llojet e botimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pornografia e fëmijëve zakonisht arrihet përmes telefonave celularë, dhe shpërndarja e materialeve pornografike zakonisht bëhet përmes Bluetooth. Përdorimi i Internetit ka qenë gjithnjë e më i zakonshëm, por Shqipëria ka qenë prapa në promovimin e vetëdijes për sigurinë e fëmijëve në internet dhe vetëm kohët e fundit sistemi arsimor tani po promovon vetëdijen dhe jep informacione për sigurinë e internetit në shkolla.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Criminal Code of the Republic of Albania". Article 117 (në anglisht). Marrë më 11 qershor 2013.
  2. ^ "Introduction" (PDF). Ecpat (në anglisht). Marrë më 2020-04-29.
  3. ^ "Albanian Children: Online, Unsupervised and at Risk". Balkan Insight (në anglisht). 22 janar 2016. Marrë më 2020-04-29.
  4. ^ "Albanian government commits to protecting children from online abuse and sexual exploitation through online child safety and awareness". unicef (në anglisht). 9 shkurt 2016. Marrë më 2020-04-29.