Principata e Gjirokastrës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Principata e Gjirokastrës
1386–1418
Kryeqyteti Gjirokastër
Gjuhë shqipja
Feja Krishterimi
Qeveria Principat
Mbreti
 -  1386-1418 Gjin Zenebishi
Periudha historike Mesjeta
 -  Themeluar 1386
 -  Kapitulluar 1418
Kujdes: Vlera për parametrin "emri_dhanore"|- style="font-size: 85%;" Kujdes: Vlera e specifikuar për "kontinenti"

Principata e Gjirokastrës (1386–1418) ishte një principatë shqiptare e krijuar nga Xhin Zenevishi në vitin 1386, që përfshin zonën përreth Gjirokastrës (jugu i sotshëm i Shqipërisë). Ajo ishte pushtuar nga Osmanët në vitin 1414, por Zenebishi ishte në gjendje të grumbulloj popullatën vendase dhe të rimarrë mbretërinë e tij para se në fund të mposhtet nga Osmanët në vitin 1418.

Krijimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1380, Xhin Zenevishi ishte emëruar sebastokrator dhe prefekti i Çamërisë pranë Delvinës. Ai ishte gjithashtu i sundimtari i Pyrgo dhe Sayada. Ai u dorëzua para turqve pas pushtimit të parë dhe u dha të birin e tij si një peng të dërgohej në Edrene në oborrin e Sulltanit. Biri i tij u konvertua në Islam dhe u bë i njohur si Hamza Beu, një ushtarak udhëheqës. Menjëherë pas Betejës në Savra në vitin 1385 dhe dorëzimi i tij tek Otomanët, Gjon bëri kryengritje dhe mori kalanë e Gjirokastrës, i inkurajuar pa dyshim nga sulmi në Janinës nga Shqiptarët e Acarnanias. Në vitin 1386 ai zyrtarisht mori titullin e Princit të Gjirokastrës, një post që ai e mbajti deri në prishjen e principatës së tij.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]