Programi Fulbright

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Programi Fulbright, duke përfshirë Programin Fulbright–Hays, është një nga disa programe të Shkëmbimit Kulturor të Shteteve të Bashkuara me qëllim të përmirësimit të marrëdhënieve ndërkulturore, diplomacisë kulturore dhe kompetencës ndërkulturore midis njerëzve të Shteteve të Bashkuara dhe vendeve të tjera përmes shkëmbimit të personave. njohuritë dhe aftësitë. Nëpërmjet programit, qytetarët amerikanë të përzgjedhur në mënyrë konkurruese, duke përfshirë studentë, studiues, mësues, profesionistë, shkencëtarë dhe artistë, mund të marrin bursa ose grante për të studiuar, kryer kërkime, për të dhënë mësim ose për të ushtruar talentin e tyre jashtë vendit; dhe qytetarët e vendeve të tjera mund të kualifikohen për të bërë të njëjtën gjë në Shtetet e Bashkuara.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Programi u themelua nga Senatori i Shteteve të Bashkuara J. William Fulbright në vitin 1946 dhe konsiderohet të jetë një nga bursat më të njohura dhe më prestigjioze në botë. [1] Programi ofron përafërsisht 8,000 grante në vit, duke përfshirë afërsisht 1,600 për studentët amerikanë, 1,200 për studiuesit amerikanë, 4,000 për studentët e huaj, 900 për studiuesit e huaj vizitorë dhe disa qindra për mësuesit dhe profesionistët. [2]

Programi Fulbright administrohet nga organizata bashkëpunuese si Instituti i Arsimit Ndërkombëtar dhe operon në mbi 160 vende të botës. [3] Byroja e Çështjeve Arsimore dhe Kulturore të Departamentit të Shtetit të SHBA-së sponsorizon Programin Fulbright dhe merr fonde nga Kongresi i Shteteve të Bashkuara nëpërmjet faturave vjetore të ndarjeve . Mbështetje shtesë e drejtpërdrejtë dhe në natyrë vjen nga qeveritë partnere, fondacionet, korporatat dhe institucionet pritëse brenda dhe jashtë SHBA-së [4] Në 49 vende, një komision dy-kombëtar Fulbright administron dhe mbikëqyr Programin Fulbright. Në vendet që kanë një program aktiv, por jo komision Fulbright, Seksioni i Marrëdhënieve me Publikun i Ambasadës së SHBA-së mbikëqyr Programin Fulbright. Më shumë se 370,000 njerëz kanë marrë pjesë në program që nga fillimi i tij; 62 alumni të Fulbright kanë fituar çmime Nobel ; 88 kanë fituar çmimet Pulitzer . [5] [6]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

J. William Fulbright, themeluesi i programit.

The Fulbright Program's mission is to bring a little more knowledge, a little more reason, and a little more compassion into world affairs and thereby increase the chance that nations will learn at last to live in peace and friendship.[7]

Në vitin 1945, senatori J. William Fulbright propozoi një projekt-ligj për përdorimin e të ardhurave nga shitja e pronave të tepërta të luftës të qeverisë amerikane për të financuar shkëmbimin ndërkombëtar midis SHBA-së dhe vendeve të tjera. Me kohën vendimtare të pasojave të Luftës së Dytë Botërore dhe me themelimin urgjent të Kombeve të Bashkuara, Programi Fulbright ishte një përpjekje për të promovuar paqen dhe mirëkuptimin përmes shkëmbimit arsimor. Projektligji hartoi një plan për të hequr dorë nga borxhet që vendet e huaja grumbulluan gjatë luftës në këmbim të financimit të një programi arsimor ndërkombëtar. [8] Ishte nëpërmjet besimit se ky program do të ishte një mjet thelbësor për të promovuar paqen dhe mirëkuptimin e ndërsjellë midis individëve, institucioneve dhe liderëve të ardhshëm kudo që të ndodhen. [9]

Në gusht 1946, Kongresi krijoi Programin Fulbright në atë që u bë programi më i madh i shkëmbimit arsimor në histori. Programi u zgjerua me Aktin e Shkëmbimit të Ndërsjellë Arsimor dhe Kulturor të vitit 1961, i njohur si Akt Fulbright-Hays. Ai bëri të mundur pjesëmarrjen në panaire dhe ekspozita ndërkombëtare, duke përfshirë panairet tregtare dhe industriale; përkthimet; financimi i programeve të studimeve amerikane; fonde për promovimin e kërkimit dhe zhvillimit mjekësor, shkencor, kulturor dhe arsimor; dhe trajnimi i gjuhëve të huaja moderne. [10]

Programi funksionon mbi baza dykombëshe; çdo vend ka lidhur një marrëveshje me qeverinë amerikane. Vendet e para që nënshkruan marrëveshje ishin Kina në 1947 dhe Burma, Filipinet dhe Greqia në 1948. [9]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Get Noticed Through Prestigious Scholarships". U.S. News & World Report. 25 nëntor 2011. Arkivuar nga origjinali më 22 mars 2018. Marrë më 22 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Fulbright Scholar Program: About Us". Comparative and International Education Society. Arkivuar nga origjinali më 21 qershor 2017. Marrë më 23 qershor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "IIE Programs". Institute of International Education. Arkivuar nga origjinali më 28 korrik 2014. Marrë më 28 korrik 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Fulbright Program Fact Sheet" (PDF). U.S. Department of State. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 23 shtator 2014. Marrë më 16 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Notable Fulbrighters". U.S. Department of State. Arkivuar nga origjinali më 20 tetor 2022. Marrë më 27 tetor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Morello, Carol (8 qershor 2017). "That knock on a congressman's door could be a Fulbright scholar with a tin cup". The Washington Post. Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2018. Marrë më 9 qershor 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "J. William Fulbright Quotes". Bureau of Educational and Cultural Affairs. Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2018. Marrë më 9 qershor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Arndt, Richard T. (2005). The First Resort of Kings: American Cultural Diplomacy in the Twentieth Century. ISBN 9781574885873. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ a b "Fulbright: The Early Years". U.S. Department of State. Arkivuar nga origjinali më 7 maj 2013. Marrë më 16 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ Martin J. Manning and Herbert Romerstein, Historical dictionary of American propaganda (Greenwood, 2004) p. 193.