Projekti i mbeturinave Tucson

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

 Projekti i Mbeturinave Tucson është një studim  arkeologjik dhe sociologjik i ndërmarrë në vitin 1973 nga Dr. William Rathje në qytetin Tucson në Jugperëndim të Amerikës në shtetin e Arizonës.[1] Këtij projekti herë pas here qarqet jo akademike i janë referuar  edhe si "projekti garbology".

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dr. Rathje (i njohur me shaka edhe si  "Kapiten Planeti") dhe nxënësit e tij studiuan përmbajtjen e mbeturinave të banorëve të Tucson në mënyrë që të shqyrtonin modelet e konsumit. Të dhënat sasiore  nga kazanët u krahasuan me të dhënat e ditura për banorët që i kishin ato. Rezultatet treguan se informacioni i dhënë lirisht dhe vullnetarisht nga njerëzit,  në lidhje me zakonet e tyre presonale të konsumimit  jo gjithmonë përputheshin me përmbajtjen e tyre në kazanët e mbeturinave. Për shembull, konsumi i alkoolit ishte provuar të ishte dukshëm më i lartë në realitet sesa në pyetësorët e plotësuar nga njerëzit e marrë studim. Këto konkludime theksuar dallimin në ndërmjet njerëzve që vetë-deklaruan dhe sjelljes reale.

Gjetje të tilla vënë në dyshim besueshmërinë e të dhënave historike kur zbatohen në vende arkeologjike në përgjithësi dhe që të ndjekin një qasje procesualiste duke theksuar përfitimet e analizës shkencore.

Projekti ishte i shtrirë edhe në qytetet e tjera Amerikane dhe ka ndërmarrë gërmimet në sitet e landfilldeve.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rybczynski, Witold (5 korrik 1992). "We Are What We Throw Away". New York Times. Marrë më 2009-01-23. Since 1973, a group of anthropologists at the University of Arizona has been conducting a series of systematic archeological digs, minutely sifting, classifying and recording the contents of more than 14 tons of excavated material. The site of their investigation, however, has not been ancient burial grounds or prehistoric settlements, but urban landfills -- in other words, garbage dumps. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Për lexim të mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • William Rathje, Plehra!: E Arkeologjisë e Mbeturinave; ISBN 0-06-016603-7; Harpercollins (hardback, 1992)
  • William Rathje, Once and Future Landfills; National Geographic, May 1991.