Projektimi inteligjent

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Projektimit Inteligjent (Intelligent Design ID) është një formë e kreacionizmit të shpallur nga ana e Institutit "Discovery" (The Discovery Institute), një organizatë konservativ politikisht, bazuar në SHBA. Instituti i përkufizon atë si propozim se "karakteristika të caktuara të universit dhe i të qenieve të gjalla janë të shpjegohet më së miri nga një shkaku inteligjente, dhe jo nga një proçesit jo-drejtuar të tilla si seleksionimit natyror."

Kjo është një adaptim bashkëkohor i argumentit teleologjike tradicionale për ekzistencën e Perëndisë, të paraqitura nga avokatët e tij si "një teori të bazuar në dëshmi shkencore në lidhje me origjinën e jetës" në vend se "një ide e bazuar në fe." [1] Të gjithë ithtarët të udhëheqës të projektimit inteligjent janë të lidhur me Institutin Discovery, dhe besojnë se projektuesi është hyjnia krishterë. Pranimi shkencor i Projektimit Inteligjent do të duhet ripërcaktimin shkencën për të lejuar shpjegime mbinatyrore të fenomeneve të vëzhguara - i cili është një qasje që këta ithtarët e përshkruajnë si realizëm teist apo shkencë teist. ID ofron një numër të argumenteve në mbështetjen të ekzistencës së një projektuesi, më e njohura nga të cilat janë kompleksiteti i pashndërrueshëm dhe kompleksiteti i specifikuar. Komuniteti shkencor refuzon zgjatjen e shkencës për të përfshirë shpjegime të mbinatyrshme në favor të pranimit të vazhdueshëm të natyralizmit metodologjik. Dhe kështu shkenca ka hedhur poshtë të dyja: kompleksitetin i pashndërrueshëm dhe kompleksitetin e specifikuar për një gamë të gjerë të difekte konceptuale dhe faktike. [2] [3][4] Projektimi inteligjent shihet si një psevdoshkencë nga komuniteti shkencor, sepse ajo i mungon mbështetja empirike, nuk ofron hipoteza fortë, dhe synon që të përshkruajë historinë natyrore në aspektin e shkaqeve mbinatyrore të jo-testueshme shkencërisht.

Burime të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Meyer, Stephen C. (2005-12-01). "Not by chance". National Post (CanWest MediaWorks Publications Inc. as sold to Postmedia Network Inc.). Retrieved 2012-03-24. http://www.discovery.org/a/3059
  2. ^ John H. McDonald's "reducibly complex mousetrap" *David Ussery, "A Biochemist's Response to 'The Biochemical Challenge to Evolution' Arkivuar 22 tetor 2004 tek Wayback Machine"
  3. ^ http://www.talkorigins.org/faqs/information/dembski.html%7Ctitle=Information[lidhje e vdekur] Theory and Creationism *http://educ.jmu.edu/~rosenhjd/sewell.pdf%7Cformat=PDF%7Ctitle=How[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur][lidhje e vdekur] Anti-Evolutionists Abuse Mathematics}}
  4. ^ http://www.talkreason.org/articles/newmath.cfm%7Ctitle=Dembski Arkivuar 22 janar 2020 tek Wayback Machine 'displaces Darwinism' mathematically -- or does he?