Prorektori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Prorektori është një term që në disa kolegje dhe universitete evropiane (sidomos gjermane dhe ballkanike) paraqet titullin e ndihmësit të rektorit me fushën e tij/saj të përgjegjësisë brenda rektoratit. Nëse ka disa zëvendësrektorë, përcaktohet radha e përfaqësimit brenda rektoratit. Universitetet me kushtetutë presidenciale përdorin termin nënkryetar në vend të prorektorit, në Bremen përdoret termi nënkryetar, në Austri zëvendës rektor, në Zvicër si prorektor, ashtu edhe zëvendësrektor dhe nënkryetar janë të zakonshëm.

Ashtu si rektori, edhe prorektorët zgjidhen rregullisht nga komisionet e universitetit nga radhët e mësuesve të universitetit . Rrallë ndodh që të zgjidhet një prorektor nga radhët e stafit, e herë pas here nga radhët e studentëve . Prorektorët zakonisht kanë fusha specifike të përgjegjësisë, dhe termat prorektor për mësimdhënie dhe prorektor për kërkime janë të zakonshme.

monarkitë gjermane, Prorektori ishte zakonisht në krye të universitetit dhe drejtonte biznesin. Në shumicën e rasteve, zyra e rektoratit ishte pranë sovranit .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]