Punëtori shtëpiak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Punëtorët shtëpiak në Shtetet e Bashkuara në vitin 1914

Punëtori shtëpiak i njohur edhe si Punonjës shtëpie ose Shërbëtor është një person që punon brenda objektit të vendbanimit. Termi "shërbimi shtëpiak" vlen për kategorinë ekuivalente profesionale. Në kontekstet tradicionale angleze, një person i tillë thuhej se ishte "në shërbim". Punëtorët shtëpiak kryejnë një sërë shërbimesh shtëpiake për një individ, duke filluar nga pastrimi dhe mirëmbajtja e shtëpisë, gatimi, lavanderi dhe hekurosja, ose kujdesi për fëmijët dhe të moshuarit në ngarkim, dhe punë të tjera shtëpiake.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa punëtorë shtëpiak jetojnë brenda shtëpisë së punëdhënësit të tyre. Në disa raste, kontributi dhe aftësia e nëpunësve, puna e të cilëve përfshinte detyra komplekse menaxheriale në familjet e mëdha janë vlerësuar shumë. Megjithatë, në pjesën më të madhe, puna shtëpiake priret të jetë kërkuese dhe zakonisht konsiderohet të jetë e nënvlerësuar, pavarësisht se shpesh është e nevojshme. Megjithëse legjislacioni që mbron punëtorët shtëpiak është në fuqi në shumë vende, ai shpesh nuk zbatohet gjerësisht. Në shumë juridiksione, puna shtëpiake është e rregulluar dobët dhe punëtorët shtëpiak janë subjekt i abuzimeve serioze, duke përfshirë skllavërinë . [1]

Shërbëtori është një fjalë më e vjetër angleze për "punëtor shtëpie", megjithëse jo të gjithë shërbëtorët punonin brenda shtëpisë. Shërbimi në familje, ose punësimi i njerëzve me paga në rezidencën e punëdhënësit, nganjëherë quhej thjesht "shërbim" dhe shpesh ka qenë pjesë e një sistemi hierarkik. Në Britani, një sistem shumë i zhvilluar i shërbimit shtëpiak arriti kulmin drejt fundit të epokës viktoriane, ndoshta duke arritur gjendjen e tij më të komplikuar dhe të strukturuar në mënyrë të ngurtë gjatë periudhës Eduardiane (një periudhë e njohur në Shtetet e Bashkuara si Epoka e Artë dhe në Francë si Belle Époque), i cili pasqyronte lëvizshmërinë e kufizuar shoqërore para Luftës së Parë Botërore .

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Terma të tjerë përveq shërbëtor përfshijnë ndihmës shtëpiak, shërbëtor shtëpie ose i përulur .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Anti-Slavery International. "Domestic Work and Slavery". Anti-Slavery.Org (në anglisht). Anti-Slavery International. Arkivuar nga origjinali më 30 shtator 2014. Marrë më 24 shtator 2014.