Jump to content

Purizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

  Purizmi, duke iu referuar arteve, ishte një lëvizje që u zhvillua midis 1918 dhe 1925 që ndikoi në pikturën dhe arkitekturën franceze. Purizmi u drejtua nga Amédée Ozenfant dhe Charles Edouard Jeanneret (Le Corbusier) . Ozenfant dhe Le Corbusier formuluan një doktrinë estetike të lindur nga një kritikë ndaj kubizmit dhe e quajtën atë Purizëm: ku objektet përfaqësohen si forma elementare pa detaje. Konceptet kryesore u prezantuan në esenë e tyre të shkurtër Après le Cubisme (Pas Kubizmit) të botuar në 1918. [1] [2]

Pas Luftës së Parë Botërore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Le Corbusier dhe Ozenfant ishin krijuesit e Purism. Fernand Léger ishte një bashkëpunëtor parimor. [2] Purizmi ishte një përpjekje për të rivendosur rregullsinë në një Francë të shkatërruar nga lufta pas Luftës së Parë Botërore. [1] Ndryshe nga ajo që ata e shihnin si fragmentim 'dekorativ' të objekteve në Kubizëm, Purizmi propozoi një stil të piktures ku elementët përfaqësoheshin si forma të thjeshtuara të fuqishme me detaje minimale, duke përfshirë teknologjinë dhe makineritë. [2]

Purizmi arriti kulmin në Pavillon de l'Esprit Nouveau (Pavijoni i Shpirtit të Ri) të Le Corbusier, i ndërtuar për Ekspozitën Ndërkombëtare të Arteve Moderne Dekorative dhe Industriale në 1925. Kjo përfshinte punën e kubistëve Juan Gris dhe Jacques Lipchitz . Pas kësaj ekspozite, marrëdhënia midis Le Corbusier dhe Ozenfant u dobësua. [2]

L'Esprit Nouveau, nr. 1, tetor 1920. Redaktuar nga Paul Dermée dhe Michel Seuphor, më vonë nga Charles-Edouard Jeanneret (Le Corbusier) dhe Amédée Ozenfant. Botuar nga Éditions de l'Esprit Nouveau, Paris

Ozenfant dhe Le Corbusier kontribuan gjerësisht në një revistë arti të quajtur L'Esprit Nouveau nga viti 1920 deri në 1925, duke shërbyer si një platformë për propagandë ndaj lëvizjes së tyre puriste. [1]

Manifesti i Puristit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manifesti Purist parashtron rregullat që Ozenfant dhe Le Corbusier krijuan për të qeverisur lëvizjen puriste. [1]

 • Purizmi nuk synon të jetë një art shkencor, gjë që nuk ka kuptim.
 • Kubizmi është bërë një art dekorativ i ornamentizmit romantik.
 • Ekziston një hierarki në art: arti dekorativ është në bazë, figura njerëzore në majë.
 • Piktura është po aq e mirë sa cilësitë e brendshme të elementeve të saj plastike, jo mundësitë e tyre përfaqësuese apo narrative.
 • Purizmi dëshiron të konceptojë qartë, të ekzekutojë besnikërisht, saktësisht pa mashtrime; ai braktis konceptimet e trazuara, ekzekutimet e përmbledhura ose të ashpra. Një art serioz duhet të dëbojë të gjitha teknikat që nuk janë besnike ndaj vlerës reale të konceptimit.
 • Arti konsiston në konceptimin para çdo gjëje tjetër.
 • Teknika është vetëm një mjet, me përulësi në shërbim të konceptimit.
 • Purizmi ka frikë nga e çuditshmja dhe origjinalja . Kërkon elementin e pastër për të rindërtuar piktura të organizuara që duken të jenë fakte nga vetë natyra.
 • Metoda duhet të jetë mjaft e sigurt për të mos penguar konceptimin.
 • Purizmi nuk beson se kthimi në natyrë nënkupton kopjimin e natyrës.
 • Ai pranon se të gjitha deformimet justifikohen nga kërkimi i invariantit.
 • Të gjitha liritë pranohen në art, përveç atyre që janë të paqarta. [1]
 • Kubizmi Kristal
 • Seksioni i Artë
 • Orfizmi
 • De Stijl
 • Tubizmi
 • Raoul Albert La Roche
 1. ^ a b c d e Ball, Susan (1981). Ozenfant and Purism: The Evolution of a Style 1915–1930. Ann Arbor, Michigan: UMI Research Press. fq. 213. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Ozenfant and Purism" defined multiple times with different content
 2. ^ a b c d "Purism – Art Term". Tate. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Tate" defined multiple times with different content