Qarku (matematikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qarku me - perimetër C- diametër D - rreze R- qëndër O

gjeometri, një qark [1] është rajoni në një plan të kufizuar nga një rreth . Një qark quhet i mbyllur nëse përmban rrethin që përbën kufirin e tij dhe i hapur nëse nuk e përmban. [2]

Për një rreze, , një qark i hapur zakonisht shënohet si dhe një qark i mbyllur është . Megjithatë në fushën e topologjisë qarku i mbyllur zakonisht shënohet si ndërsa qarku i hapur është .

Formulat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

koordinatat karteziane, qarku i hapur i qendrës dhe rrezja R jepet me formulën: [1]

ndërsa qarku i mbyllur i së njëjtës qendër dhe rreze jepet nga:

Sipërfaqja e një qarku të mbyllur ose të hapur me rreze R është . [3]

Si shpërndarje statistikore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Largësia mesatare në një vend nga pikat në një qark

Një shpërndarje uniforme në një qark rrethor njësi haset herë pas here në statistikë. Më së shpeshti ndodh në kërkimet operacionale në matematikën e planifikimit urban, ku mund të përdoret për të modeluar një popullsi brenda një qyteti. Përdorime të tjera mund të përdorin faktin se është një shpërndarje për të cilën është e lehtë të llogaritet probabiliteti që një grup i caktuar inekuacionesh lineare do të plotësohet.

Nëse na jepet një vendndodhje arbitrare në një distancë nga qendra e diskut, është gjithashtu me interes të përcaktojmë largësinë mesatare nga pikat në shpërndarje në këtë vendndodhje dhe katrorin mesatar të largësive të tilla. Vlera e fundit mund të llogaritet drejtpërdrejt si

Distanca mesatare në një pikë të brendshme arbitrare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Largësia mesatare nga një qark në një pikë të brendshme

Për të gjetur duhet të shikojmë veçmas rastet në të cilat vendndodhja është e brendshme ose e jashtme, dmth në të cilat q ≶ 1, dhe gjejmë se në të dyja rastet rezultati mund të shprehet vetëm në terma të integraleve të plota eliptike .

Nëse marrim parasysh një vendndodhje të brendshme, qëllimi ynë (duke parë diagramin) është të llogarisim vlerën e pritur të nën një shpërndarje, dendësia e së cilës është për , duke integruar në koordinata polare në vendndodhjen fikse për të cilën sipërfaqja e qelizës është kështu

Këtu mund të gjendet në termat e q dhe θ duke përdorur Ligjin e kosinuseve . Hapat e nevojshëm për të vlerësuar integralin, së bashku me disa referenca, do të gjenden në punimin e Lew et al.; [4] rezultati është se

ku K dhe E janë integrale të plota eliptike të llojit të parë dhe të dytë. [5]  ;

Largësia mesatare tek një pikë e jashtme arbitrare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Largesa mesatare nga një disk në një pikë të jashtme

Duke u kthyer në një vendndodhje të jashtme, ne mund të vendosim integralin në një mënyrë të ngjashme, këtë herë duke marrë

ku ligji i kosinusit na tregon se dhe janë rrënjët për s tek ekuacioni:
Prandaj
Mund të zëvendësojmë për të marrë
duke përdorur integrale standarde. [6]

Prandaj përsëri

  1. ^ a b Clapham, Christopher; Nicholson, James (2014), The Concise Oxford Dictionary of Mathematics, Oxford University Press, fq. 138, ISBN 9780199679591 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!). Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "odm" defined multiple times with different content
  2. ^ Arnold, B. H. (2013), Intuitive Concepts in Elementary Topology, Dover Books on Mathematics, Courier Dover Publications, fq. 58, ISBN 9780486275765 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
  3. ^ Rotman, Joseph J. (2013), Journey into Mathematics: An Introduction to Proofs, Dover Books on Mathematics, Courier Dover Publications, fq. 44, ISBN 9780486151687 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
  4. ^ J. S. Lew et al., "On the Average Distances in a Circular Disc" (1977).
  5. ^ Abramowitz and Stegun, 17.3.
  6. ^ Gradshteyn and Ryzhik 3.155.7 and 3.169.9, taking due account of the difference in notation from Abramowitz and Stegun. (Compare A&S 17.3.11 with G&R 8.113.) This article follows A&S's notation.