Qehajai

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qehaja (turqisht: kahya) në Jug dhe Shqipëri të Mesme, në Veri theksi shpërngulet qehajë-a,[1] nga qetëhyda (osmanisht كدخدا ket'hyda), është titull osman që do të thotë "kujdestar/mbarështues, zëvendës, toger". Ka prejardhjen nga fjala katak-khvatai në gjuhën perse ("zot shtëpie", më vonë "i parë/kryetar, i parë fisi").[2]

Përdorej për mbarështuesin, kujdestarin, njeri i besueshëm për administrimin e një pasurie për mbarështimin e punëve të përditshme të një përfaqësuesi, funksionari të një ndërmarrjeje ose të një shtëpie pasanike.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Dizdari, Tahir (2005). "Qehajá-j" në Fjalorin e Orientalizmave në Gjuhën Shqipe. Tiranë: Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam. fq. 788.
  2. ^ Orhonlu, Cengiz; Baer, G.; Ed. Ketk̲h̲udā (në anglisht). Vëll. 4. fq. 893–894.