Jump to content

Radiomarrësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Radio radio telekomandë rekreative, lodrash dhe amatore.

Një radio-transmetues, marrës dore ose radiolidhje, është një radio portative, me dy drejtime. Zhvillimi i tij gjatë Luftës së Dytë Botërore i është besuar në mënyra të ndryshme Donald Hings, inxhinierit të radios Alfred J. Gross, Henryk Magnuski dhe ekipeve inxhinierike në Motorola. Përdorur fillimisht për këmbësorinë, dizajne të ngjashme u krijuan për artilerinë në terren dhe njësitë e tankeve, dhe pas luftës, telekomandat u përhapën në sigurinë publike dhe përfundimisht në punë komerciale dhe në vendin e punës.[1]

Walki-talkies tipike i ngjajnë një celulari telefoni, me një altoparlant të integruar në njërin skaj dhe një mikrofon në tjetrin (në disa pajisje altoparlanti përdoret gjithashtu si mikrofon) dhe një antenë të montuar në krye të njësisë. Ata janë mbajtur deri në fytyrë për të folur. Walkie-talkie është një pajisje komunikimi gjysmë dupleks. Shumë radio radiofonike përdorin një kanal të vetëm radio, dhe vetëm një radio në kanal mund të transmetojë në të njëjtën kohë, megjithëse çdo numër mund të dëgjojë. Transmetuesi është normalisht në modalitetin e marrjes; kur përdoruesi dëshiron të flasë, ai duhet të shtyp një buton "push-to-talk" (PTT) që fiket marrësin dhe ndez transmetuesin. Disa rrjete telefonike celulare ofrojnë një celularin push-to-talk që lejon funksionimin e ngjashëm me radion telefonike mbi rrjetin celular, pa bërë një telefonatë çdo herë. Megjithatë, ofruesi i telefonit celular duhet të jetë i aksesueshëm.

Disa njësi kanë veçori shtesë si dërgimi i telefonatave, marrja e telefonatave me alarm dridhjesh, kyçja e tastierës dhe kronometri.[2][3] Walki-talkie më të vogla janë gjithashtu shumë të njohura në mesin e fëmijëve të vegjël.

Në përputhje me Rregulloren e Radios të ITU-së, neni 1.73, një telekomandë klasifikohet si stacion radio/stacion celular tokësor.

  1. ^ Sterling, Christopher H. (2008). Military Communications: From Ancient Times to the 21st Century. ABC-CLIO. fq. 503–504. ISBN 978-1-85109-732-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Stabo Freecomm 600
  3. ^ Stabo Freecomm 650