Rastësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një bitmap i krijuar në mënyrë gjoja-rastësore .

Në përdorim të zakonshëm, rastësia është mungesa e dukshme ose e vërtetë e një modeli të caktuar ose parashikueshmërisë në informacion. [1] [2] Një varg i rastësishëm ngjarjesh, simbolesh ose hapash shpesh nuk ka rend dhe nuk ndjek një model ose kombinim të kuptueshëm. Ngjarjet individuale të rastit janë, sipas përkufizimit, të paparashikueshme, por nëse dihet shpërndarja e probabilitetit, frekuenca e rezultateve të ndryshme mbi ngjarjet e përsëritura (ose "provat") është e parashikueshme. [note 1] Për shembull, kur hidhni dy zare, rezultati i ndonjë hedhje të veçantë është i paparashikueshëm, por një shumë prej 7 do të priret të ndodhë dy herë më shpesh se 4. Në këtë pikëpamje, rastësia nuk është hapërdarje; është një masë e pasigurisë së një rezultati. Rastësia vlen për konceptet e rastësisë, probabilitetit dhe entropisë së informacionit .

Fushat e matematikës, probabiliteti dhe statistika, përdorin përkufizime formale të rastësisë. Në statistikë, një ndryshore e rastit është një caktim i një vlere numerike për çdo rezultat të mundshëm të një hapësire ngjarjeje . Kjo lidhje lehtëson identifikimin dhe llogaritjen e probabiliteteve të ngjarjeve. Ndryshoret e rastit mund të shfaqen në vargje të rastit . Një proces i rastit është një varg ndryshoresh të rastit, rezultatet e të cilave nuk ndjekin një model përcaktues, por ndjekin një evolucion të përshkruar nga shpërndarjet e probabilitetit . Këto dhe konstruksione të tjera janë jashtëzakonisht të dobishme në teorinë e probabilitetit dhe në aplikimet e ndryshme të rastësisë .

Sipas teorisë së Ramsejt, rastësia e pastër është e pamundur, veçanërisht për strukturat e mëdha. Matematikani Theodore Motzkin sugjeroi se "ndërsa çrregullimi është më i mundshëm në përgjithësi, çrregullimi i plotë është i pamundur". [3] Keqkuptimi i kësaj mund të çojë në teori të shumta konspirative . [4] Cristian S. Calude deklaroi se "duke pasur parasysh pamundësinë e rastësisë së vërtetë, përpjekja drejtohet për nga studimi i shkallëve të rastësisë". [5] Mund të vërtetohet se ekziston një hierarki e pafundme (për nga cilësia ose forca) e formave të rastësisë. [5]

  1. ^ The Oxford English Dictionary defines "random" as "Having no definite aim or purpose; not sent or guided in a particular direction; made, done, occurring, etc., without method or conscious choice; haphazard."
  2. ^ "Definition of randomness | Dictionary.com". www.dictionary.com (në anglisht). Marrë më 2019-11-21.
  3. ^ Hans Jürgen Prömel (2005). "Complete Disorder is Impossible: The Mathematical Work of Walter Deuber". Combinatorics, Probability and Computing. Cambridge University Press. 14: 3–16. doi:10.1017/S0963548304006674. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Ted.com, (May 2016). The origin of countless conspiracy theories
  5. ^ a b Cristian S. Calude, (2017). "Quantum Randomness: From Practice to Theory and Back" in "The Incomputable Journeys Beyond the Turing Barrier" Editors: S. Barry Cooper, Mariya I. Soskova, 169–181, doi:10.1007/978-3-319-43669-2_11.


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "note", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="note"/>