Rasti 12 nëntor 1912

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Rasti 12 nëntor 1912 apo raporti në Daily Chronicle thirren disa aksione të armatosura Doktrinës së shenjtë serbe të ndërmarrura në afërsi të Shkupit dhe Prizrenit. Ky rast mbanë shënime për rreth 7000 (2000 Shkup, 5000 Prizren) kryefamiljarë shqiptarë të masakruar deri në vdekje, dhe masakrat e trupave të të vdekurve dhe anëtarëve të familjeve të tyre.

Për këtë rast siç lë të kuptohet nga lartë ka raportuar kjo gazet mirëpo për detaje të më tutjeshëme nuk ka. Nga raporti mund të shihet që ky rast ka qenë në agjenda të kohës, cilat kanë qenë ato agjenda nuk dihet. Si do që të jetë gjatë këtyre aksioneve, shtëpitë e shqiptarëve në afërsi të Shkupit dhe Prizrenit janë bastisur ndërsa banorët e tyre janë masakruar dhe krye familjarët janë vrarë apo masakruar deri në vdekje, dhe pas saj. Kriminelet e masakrave kanë qenë anëtarë bandave serbe të Doktrinës së shejt sebe, të cilat para agjendave monitoruese nuk kanë ngurura, por përkundrazi me plotë lëvdata dhe shpejtësi kanë deklaruar që arnautët myslimanë d.m.th shqiptarët duhet të zhduken nga faqja e dheut në mënyrë që vendi i tyre të gjënë paqenë.[1]

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Daily Chronicle raporti më 12 nëntor 1912