Reaksionet redoks

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Ilustrimi i një reaksioni Redoks

Redox (forma e shkurtër për reaksionin e oksidim reduktimit) reaksionet përshkruajnë të gjitha reaksionet kimike të atomeve në të cilën numëri i tyre i oksidimit ndryshon. Ky mund të jetë një proces i thjeshtë Redox, i tillë si oksidimi i karbonit që jep dioksidin e karbonit (CO2) ose reduktimi i karbonit me hidrogjenin që japin metanin (CH4), apo një proces kompleks si oksidimi i sheqerit (C6H12O6) në trupin e njeriut nëpërmjet një serie me procese komplekse të transferimit të elektroneve.

Termi vjen nga bashkimi i fjalëve reduktimit dhe oksidimi. Ajo mund të shpjegohet në terma të thjeshta:

  • Oksidimi: përshkruan humbjen e elektroneve nga një molekulë, atom ose jon.
  • Reduktimi: përshkruan përftimin e elektroneve nga një molekulë, atom ose jon.

Me saktësisht oksidimi mund të përkufizohet si rritja e numrit të oksidimit dhe anasjelltas reduktimi si një zvogëlim i numrit të oksidimit. Një reaksion redoks mund të ndodhë në menyrë spontane ose të stimulohet nëpërmjet aplikimit të një rryme elektrike të vazhduar, potenciali i së cilës të varet nga vetë reaktantët.

Dy pjesët e një reagim Redoks

Examples of redox reactions[redakto | redakto tekstin burimor]

Një shëmbull është reaksioni mes hidrogjenit dhe flourit në të cilën hidrogjeni oksidohet dhe flouri reduktohet.

H2 + F2 → 2 HF

Mund t'a shkruajmë reaksionin në tërësi si dy gjysmë-reaksione:

reaksioni i oksidimit:

H2 → 2 H+ + 2 e

dhe reaksioni i reduktimit:

F2 + 2 e → 2 F


H2 2 H+ + 2 e
F2 + 2 e 2 F

H2 + F2 2 H+ + 2 F


H2 + F2 → 2 H+ + 2 F → 2 HF

Barazimi i reaksioneve redoks[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. shkruhen numrat e oksidimit te elemenëtve te ndyshme kimike per e kuptuar kush oksiohet e kush reduktohet
  2. shperbehen substancat elektrolitike dhe studjohen ashtu ci realisht gjenden ne tretesire.
  3. barazohet valenca e elementit duke shtuar elektrone.
  4. Barazohet ngarkesa e jonit duke shtuar jone H+ (nese reaksioni ndodh ne ambjent acid) ose jone OH- (nese reaksioni ndodh ne ambjent bazik)
  5. barazohet masa e hidrogjenit duke shtuar H2O
  6. shumezohen reaksionet e oksidimit me numrin e elektroneve te oksidimit dhe anasjelltas
  7. mblidhen gjysmereksionet duke perdorur shumefishin me te vogel te perbashket te elektroneve ne menyr qe te thjeshtohen llogaritjet.
  8. nese eshte e nevojshme barazohet dhe numri i oksigjeneve.[Cito burimet]