Jump to content

Reaksioni i analizës (shpërbërjes)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Reaksionet e analizës ose shpërbërjes vijnë si rezultat të zbërthimit të një substance në dy ose më shumë produkte.

Formula e reaksioneve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Formula e përgjithshme e shpërbërjes të substancve kimike në reaksionet kimike .

AB → A + B

Formula e zbërthimit me elektrolizë të dy molekulave të ujit në atome të H dhe O .

2H2O → 2H2 + O2

Ndarja e reaksioneve të analizës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Reaksionet e analizës janë rezultat i i faktorëve të jashtëm,psh një faktor është temperatura.Varësisht nga natyra e energjisë që përdoret për shpërbërjen e substancave , reaksionet ndahen në :

Reaksioni i Termolizës(Pirolizës)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

CaCO3 → CaO + CO2 - temperatura që zhvillohet reaksioni është 1100-1200 °C.

Reaksioni i fotolizës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për disa reaksione kimike nevojitet pak energji,psh, shumë reaksione zhvillohen vetëm në prani të dritës.Elementet halogjene si : F2 ,Cl2 ,B2 hyn në reaksion me elementet tjera në prani të dritës dhe këto reaksione janë shumë të vrullshme.Për këto reaksione mjafton një foton energji (energjia minimale) këto reaksione quhen si reaksione të fotolizës.

Cl2 + H2 → 2HCl
6 CO2 + 6 H2OC6H12C6 + 6O2

Raksioni i elektrolizës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këto reaksione kryhen gjatë veprimit të rrymës elektrike të njëtrajtëshme.

NaCl

Raksioni i radiolizës - rrezet radioaktive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]