Rezervat strikt natyror

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rezervat strikt natyror (kategoria IUCN - Ia) ose zonë e natyrës së egër (kategoria IUCN - Ib) është kategoria më e lartë e zonave të mbrojtura të natyrës nga Komisioni Botëror për Zonat e Mbrojtura (WCPA), një organ i cili është pjesë e Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN). Këto zona të kategorisë I janë zonat natyrore më të mbrojtura.

Qëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rezervatet strikte të natyrës dhe zonat e natyrës së egër janë zona të mbrojtura që krijohen dhe menaxhohen kryesisht për qëllime të hulumtimit ose për mbrojtjen e zonave të mëdha, të paprekura të natyrës ose shkretëtirës. Qëllimi i tyre kryesor është ruajtja e biodiversitetit dhe si fusha thelbësore referuese për punën shkencore dhe monitorimin e mjedisit.

  • Kategoria IUCN Rezervatet strikte të natyrës janë krijuar përgjithësisht ekskluzivisht për punë shkencore në terren.
  • IUCN kategoritë e zonës së egër të kategorisë Ib përkufizohen si "zona të mëdha të pa modifikuara ose pak të modifikuara, duke ruajtur karakterin dhe ndikimin e tyre natyror, pa vemdbanime të përhershme ose domethënëse njerëzore, të cilat mbrohen dhe menaxhohen në mënyrë që të ruajnë gjendjen e tyre natyrore."

Përdorimi dhe ndërhyrja në këto zona kontrollohen rreptësisht. Si rezultat, rezervat e strikte të natyrës shpesh formojnë zona themelore, me zona të natyrës së egër/shkretëtirës që veprojnë si një zonë tampon, e ngjashme me konceptin e përdorur për parqet kombëtare (kategoria IUCN II), por edhe për vendet e trashëgimisë botërore të UNESCO-s.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Nigel Dudley (25 shtator 2012). Guidelines for applying protected area management categories (2008, pdf in en, fr, es) (në anglisht). IUCN. ISBN 978-2-8317-1086-0. Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2013. Marrë më 17 janar 2013.  Franca Stampa:Es

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]