Riva (banda)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Riva

Riva ishte një grup pop kroat i formuar në Zadar në vitin 1986.

Pas formimit në vitin 1986, grupi mori pjesë në Zagrebfest 1988, duke interpretuar me këngën "Zadnja Suza" ("Loti i fundit").

Kënga e tyre " Rock Me " fitoi Festivalin Evropian të Këngës 1989Zvicër, me një rezultat prej 137 pikësh. Sipas autorit John Kennedy O'Connor në Eurovision Song Contest – The Official History, ishte një fitore e papritur. Grupi solli fitoren e parë dhe të vetme për Jugosllavinë. Konkursi u organizua më pas në Zagreb, duke përfaqësuar Radio Televizionin Jugosllav .

Pas suksesit, ata publikuan dy albume të mëvonshme, një i titulluar sipas këngës së tyre fituese " Rock Me " (1989) dhe "Srce Laneta" (" Zemra e Drerit") në 1990.

Menjëherë pas suksesit të dy albumeve, grupi nënshkroi me një agjenci zvicerane ku ata filluan prodhimin e albumit të tyre të tretë të planifikuar të titulluar " Lude Glave, Lude Godine" ( "Koka të çmendur, vite të çmendura") me Per Gessle një nga anëtarët e dyshes Roxette me të cilin supozohej se do të hapnin akte në një turne botëror.

Mosmarrëveshjet lindën kur Agjencia Zvicerane keqpërfaqësoi Kroacinë, asokohe vend i pavarur, duke zgjedhur që grupi të mbetej si përfaqësues i Jugosllavisë për qëllime të shtypit, si dhe shfaqjet e grupeve të fokusuara në çështjet humanitare në Kroaci për të ndihmuar viktimat e luftërave jugosllave.

Duke u ndjerë të tradhtuar nga portretizimi i agjencisë për atë që po ndodhte në qytetin e tyre, anëtarët ndërprenë të gjitha lidhjet me agjencinë, me kryetaren Emilija Kokić që deklaroi në një intervistë të vitit 2019 :

“Ne vijmë nga Zadari, familjet tona janë grumbulluar në bodrume, sepse granatat e ushtrisë serbe po bien në Zadar, dhe ne do të silleshim si të ishim jugosllavë? Si? Kjo do të ishte tradhtia më e madhe! Ata do të bëheshin njerëz për të cilët një karrierë do të thotë më shumë se çdo gjë”.

Pas dorëheqjes, albumi i planifikuar i cili ishte planshtruar të publikohej mbeti i pa publikuar me vetëm 3 këngë nga albumi që ishin të gatshme nga performanca e tyre në parazgjedhjen kroate të Eurovizionit Dora në 1993.

Gjatë vitit 1991, grupi vendosi të kishte një ndërprerje të planifikuar fillimisht si të shkurtër, e cila përfundoi si fundi i Rivas pasi anëtarët u fokusuan në jetën e tyre personale me vetëm shumë pak ribashkime të vogla që u zhvilluan midis 1993-2016.