Roblox

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Roblox është një platformë lojërash në internet dhe një sistem i krijimit të lojërave i zhvilluar nga Roblox Corporation. Ai i lejon përdoruesit të programojnë lojëra dhe të luajnë lojëra të krijuara nga përdorues të tjerë. Krijuar nga David Baszucki dhe Erik Cassel në 2004 dhe lëshuar në 2006, platforma pret lojëra të krijuara nga përdoruesit të zhanreve të shumta të koduara në gjuhën e programimit Lua. Për pjesën më të madhe të historisë së Roblox, ajo ishte relativisht e vogël, si si platformë ashtu edhe si kompani, për shkak të mungesës së interesit të bashkëthemeluesit Baszucki për mbulimin e shtypit dhe për shkak të "humbjes mes turmës" në një numër të madh platformash të lëshuara rreth ne te njejten kohe. Roblox filloi të rritet me shpejtësi në gjysmën e dytë të viteve 2010, dhe kjo rritje është përshpejtuar nga pandemia COVID-19.[7][8]

Roblox është falas për t'u luajtur, me blerjet në lojë të disponueshme përmes një monedhe virtuale të quajtur "Robux". Që nga gushti 2020, Roblox kishte mbi 164 milionë përdorues aktivë mujorë, me të që luhej nga më shumë se gjysma e të gjithë fëmijëve të moshës nën 16 vjeç në Shtetet e Bashkuara.[9][10]

Megjithëse Roblox përgjithësisht ka marrë vlerësime pozitive nga kritikët, ai është përballur me kritika për përmbajtjen e tij, sistemin e filtrimit të bisedave dhe mikrotransaksionet.

Përmbajtja

1 Përmbledhje

1.1 Studio Roblox

1.2 Artikujt dhe monedhat

1.3 Ngjarjet

2 Historia dhe zhvillimi


Dy poligone blu me një hendek midis tyre.

Logoja e Roblox Studio

Roblox i lejon lojtarët të krijojnë lojërat e tyre duke përdorur motorin e tij të pronarit, Roblox Studio, i cili më pas mund të luhet nga përdorues të tjerë.[11] Lojërat janë të koduara nën një sistem programimi të orientuar nga objekti duke përdorur një dialekt të gjuhës programuese Lua për të manipuluar mjedisin e lojës.[12][13] Përdoruesit janë në gjendje të krijojnë përmbajtje të blerë përmes blerjeve një herë, të njohura si "game pass", si dhe mikrotransaksioneve të cilat mund të blihen më shumë se një herë, të njohura si "produkte zhvilluesish" ose "produkte". Të ardhurat nga blerjet ndahen midis zhvilluesit dhe Roblox Corporation 30–70, në favor të Roblox Corp.[14][15] Shumica e lojërave të prodhuara duke përdorur Roblox Studio janë zhvilluar nga të mitur dhe gjithsej 20 milionë lojëra në vit prodhohen duke përdorur atë.[16][9]

Artikujt dhe monedhat

Logoja e monedhës virtuale "Robux"

Roblox lejon lojtarët të blejnë, shesin dhe krijojnë artikuj virtualë të cilët mund të përdoren për të dekoruar karakterin e tyre virtual që shërben si avatar i tyre në platformë.[9] Rrobat mund të blihen nga kushdo, por vetëm lojtarët me një anëtarësim Premium mund t'i shesin ato.[17][Nevojitet burim më i mirë] Vetëm administratorët e Roblox mund të shesin aksesorë, pjesë të trupit, pajisje dhe paketa nën llogarinë zyrtare të përdoruesit të Roblox;[18] Kapelet virtuale dhe aksesorët mund të publikohen gjithashtu nga disa përdorues të përzgjedhur me përvojë të kaluar duke punuar me Roblox Corporation.[19][20] Ka disa individë që projektojnë artikuj si punë me kohë të plotë, me krijuesit me të ardhura më të larta që bëjnë mbi 100,000 dollarë në vit nga shitjet e artikujve.[21] Artikujt me status të botimit të kufizuar mund të tregtohen ose shiten vetëm nga përdoruesit me anëtarësim në Roblox Premium.[22]

Robux i lejon lojtarët të blejnë artikuj të ndryshëm dhe fitohen duke blerë me monedhë reale, nga një pagë e përsëritur që u jepet anëtarëve me anëtarësim premium dhe nga lojtarë të tjerë duke prodhuar dhe shitur përmbajtje virtuale në Roblox.[23][24] Përpara vitit 2016, Roblox kishte një monedhë tjetër, Tix (shkurt për "Tickets"), që u ndërpre në prill të atij viti. -monedha botërore përmes sistemit të shkëmbimit të zhvilluesve të faqes në internet.[26] Ka një sasi të konsiderueshme mashtrimesh në lidhje me Robux, që kryesisht rrotullohen rreth mesazheve të automatizuara që promovojnë faqe interneti mashtrimi, lojëra mashtrimi të dizajnuara për t'u dukur për të dhënë Robux falas dhe kode të pavlefshme Robux.[27][28]

Ngjarjet

Roblox herë pas here pret ngjarje të jetës reale dhe virtuale. Ata në të kaluarën kanë organizuar ngjarje të tilla si BloxCon, e cila ishte një konventë për lojtarët e zakonshëm në platformë.[23] Roblox operon gjuetinë vjetore të vezëve të Pashkëve,[29] dhe gjithashtu pret një ngjarje vjetore të quajtur "Bloxy Awards", një ceremoni çmimesh e cila funksionon gjithashtu si një mbledhje fondesh. Edicioni 2020 i Bloxy Awards, i mbajtur virtualisht në platformë, tërhoqi 600,000 shikues.[30][31] Roblox Corporation organizon çdo vit Konferencën e Zhvilluesve të Roblox, një ngjarje tre-ditore vetëm me ftesë në San Francisko, ku krijuesit kryesorë të përmbajtjes në sajt mësojnë për ndryshimet e ardhshme në platformë.[32] Kompania ka organizuar gjithashtu ngjarje të ngjashme në Londër dhe Amsterdam.[33][34]

Roblox herë pas here angazhohet në ngjarje për të promovuar filma, të tillë si ato që mbahen për të promovuar Wonder Woman 1984 dhe Aquaman.[35][36] Në vitin 2020, Roblox priti koncertin e tij të parë virtual, i cili u krahasua nga Rolling Stone me koncertin virtual të reperit amerikan Travis Scott në Fortnite,[37]