Romët në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Komuniteti rom në Kosovë
Harta e vendbanimeve të romëve në Kosovë sipas regjistrimit të misionit të OKB-së më 2005
Gjuhët
Rome, Shqip, Serbisht
Fetë
Grupe etnike të lidhura
Ashkali, Egjiptianët e Ballkanit

Romët në Kosovë janë pjesë e komunitetit më të gjerë rom. Romët në Kosovë ndajnë një kulturë, traditë, pamje fizike jo-dalluese shumë të ngjashme, me ashkalinjtë dhe egjiptianët e Ballkanit, shumica e tyre nuk duan të bashkohen si një pakicë por si pakica të dallueshme. Kryesisht ka pretendime për dallime historike. Romët flasin gjuhën rome në shumicën e rasteve, por edhe gjuhët që i rrethojnë, të tilla si serbishtja dhe shqipja. Në vitin 2011 kishte 36,694 romë, ashkalinj dhe egjiptian ballkanikë që jetonin në Kosovë, ose rreth 2% e popullsisë.

Kampi i refugjatëve të romëve kosovarë në jug të Serbisë Qendrore, afër Kosovës

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa të tre grupet pretendojnë dallime etnike midis tyre, ata shpesh bashkohen. Dasma rome me jo-romë (Gadje, persona të jashtëm) është jashtëzakonisht e rrallë. Egjiptianët, romët dhe ashkalinjtë megjithatë nuk e klasifikojnë njëri-tjetrin si Gadje.

Edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arsimi zyrtar është i një standardi të dobët, veçanërisht në mesin e grave, për shkak të besimeve vendase se arsimi zyrtar është i panevojshëm, dhe për shkak të diskriminimit në shkollat zyrtare të cilët nuk janë të pajisur mirë për nevojat e fëmijëve romë. Prirjet serbizuese dhe albanizuese kanë çuar gjithashtu në rrëshqitjen e romëve nga rryma arsimore. Arsimi i nivelit të tretë nuk është arritur nga shumica e romëve, dhe nga ata që e bëjnë, ata janë kryesisht vetëm gjysma romë, me trashëgimi serbe, turke ose shqiptare.