Jump to content

Rrëfimi (fe)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Në mjediset katolike romake, stili tradicional i rrëfimit lejon priftin, i ulur në qendër, të dëgjojë nga të penduarit në anët e alternuara.

Rrëfimi, në shumë fe, është njohja e mendimeve dhe e veprimeve mëkatare. Kjo mund të ndodhë drejtpërdrejt me një hyjni ose me njerëz të tjerë.

Shpesh shihet si një veprim i kërkuar pendimi dhe një pararendës i domosdoshëm i pendimit dhe i shlyerjes. Shpesh çon në pajtim dhe në falje.

Krishtërimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katolicizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mësimet e krishtera katolike, Sakramenti i Pendimit është metoda me të cilën individët rrëfejnë çdo mëkat që kanë kryer pas pagëzimit të tyre; këto mëkate janë shfajësuar më pas nga Perëndia nëpërmjet administrimit të një prifti, i cili cakton një akt pendimi. Për të marrë në mënyrë të vlefshme faljen, i penduari duhet të bëjë një rrëfim të sinqertë sakramental të të gjitha mëkateve të njohura vdekjeprurëse të parrëfyera ende te një prift dhe të lutë një akt pendimi (një zhanër lutjesh) që shpreh motivet e pikëllimit dhe vendosmërinë për të mos mëkatuar më.

Riti katolik, i detyrueshëm të paktën një herë në vit për një mëkat të rëndë, zakonisht kryhet brenda një kutie rrëfimi, kabine ose dhome pajtimi.[1] Ky sakrament njihet me shumë emra, duke përfshirë pendim, pajtim dhe rrëfim. Ndërsa botimet zyrtare të Kishës zakonisht i referohen sakramentit si "Pendimi", "Pajtimi" ose "Pendimi dhe Pajtimi", shumë klerikë dhe laikë vazhdojnë të përdorin termin "Rrëfim" në lidhje me sakramentin.

Islami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Akti i kërkimit të faljes nga Zoti për mëkatet quhet Istighfar. Rrëfimi i mëkateve i bëhet drejtpërdrejt Perëndisë dhe jo nëpërmjet njeriut; përjashtimi i vetëm është kur rrëfimi para një personi është një hap i kërkuar në shpërblimin e dëmit të bërë. Mësohet se mëkatet duhen mbajtur për vete për të kërkuar falje individuale nga Perëndia. Zoti i fal ata që kërkojnë faljen e tij dhe që angazhohen të mos e përsërisin mëkatin. Në mënyrë tipike, një mysliman do t'i lutet Zotit për falje dhe premton se do të jetë i kujdesshëm që të mos bëjnë më të njëjtin gabim/mëkat.[2][3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Catechism of the Catholic Church. fq. Paragraph 1423–1442. Marrë më 9 janar 2021. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "qa.sunnipath.com". Arkivuar nga origjinali më 2012-01-12. Marrë më 2011-05-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "hadithcollection.com". Arkivuar nga origjinali më 2016-04-04. Marrë më 2011-05-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)