Jump to content

Rrjeti i Zonës Personale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një rrjet i zonës personale (Anglisht: personal area network, PAN) është një rrjet kompjuterik për ndërlidhjen e pajisjeve elektronike brenda hapësirës së punës të një personi individual.[1] Një PAN siguron transmetimin e të dhënave midis pajisjeve të tilla si kompjuterë, telefona inteligjentë, tabletë dhe asistentë dixhitalë personalë. PAN-et mund të përdoren për komunikim midis vetë pajisjeve personale, ose për t'u lidhur me një rrjet të nivelit më të lartë dhe internetin ku një pajisje kryesore merr rolin e portës.

Një PAN mund të jetë me valë ose të transportohet përmes ndërfaqeve me tela si USB. Një rrjet i zonës personale pa tela (WPAN) është një PAN i bartur mbi një teknologji rrjeti pa tel me fuqi të ulët, në distancë të shkurtër, si IrDA, Wireless USB, Bluetooth ose Zigbee. Shtrirja e një WPAN ndryshon nga disa centimetra në disa metra. WPAN-et e përshtatura posaçërisht për funksionimin me fuqi të ulët të sensorëve nganjëherë quhen edhe rrjeti personal i zonës me fuqi të ulët (LPPAN) për t'i dalluar më mirë ato nga rrjeti i zonës së gjerë me fuqi të ulët (LPWAN).

  1. ^ Gratton, Dean A. (2013). The Handbook of Personal Area Networking Technologies and Protocols (në anglisht). Cambridge University Press. fq. 15–18. ISBN 9780521197267. Arkivuar nga origjinali më 17 janar 2023. Marrë më 12 dhjetor 2018.