Rrjeti shoqëror

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagrami i rrjeteve sociale, meso-nivel.

Një rrjet shoqëror është një strukturë shoqërore e përbërë nga një grup aktorësh shoqërorë (të tillë si individë ose organizata), grupe lidhjesh diadike dhe ndërveprime të tjera shoqërore midis aktorëve. Perspektiva e rrjetit social ofron një sërë metodash për analizimin e strukturës së entiteteve të tëra shoqërore, si dhe një sërë teorish që shpjegojnë modelet e vëzhguara në këto struktura.[1] Studimi i këtyre strukturave përdor analizën e rrjeteve sociale për të identifikuar modelet lokale dhe globale, për të gjetur entitete me ndikim dhe për të ekzaminuar dinamikën e rrjetit.

Rrjetet sociale dhe analiza e tyre është një fushë akademike e natyrshme ndërdisiplinore e cila doli nga psikologjia sociale, sociologjia, statistikat dhe teoria e grafikëve. Georg Simmel është autor i teorive të hershme strukturore në sociologji duke theksuar dinamikën e triadave dhe "rrjetit të përkatësive grupore". Jacob Moreno është kredituar me zhvillimin e sociogrameve të para në vitet 1930 për të studiuar marrëdhëniet ndërpersonale. Këto qasje u zyrtarizuan matematikisht në vitet 1950 dhe teoritë dhe metodat e rrjeteve sociale u bënë të përhapura në shkencat sociale dhe të sjelljes nga vitet 1980.[2][3] Analiza e rrjeteve sociale është tani një nga paradigmat kryesore në sociologjinë bashkëkohore dhe përdoret gjithashtu në një sërë shkencash të tjera sociale dhe formale. Së bashku me rrjetet e tjera komplekse, ai është pjesë e fushës së sapolindur të shkencës së rrjetit.[4][5]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Wasserman, Stanley; Faust, Katherine (1994). "Social Network Analysis in the Social and Behavioral Sciences". Social Network Analysis: Methods and Applications. Cambridge University Press. fq. 1–27. ISBN 9780521387071. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Wasserman, Stanley; Faust, Katherine (1994). "Social Network Analysis in the Social and Behavioral Sciences". Social Network Analysis: Methods and Applications. Cambridge University Press. fq. 1–27. ISBN 9780521387071. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Freeman, Linton (2004). The Development of Social Network Analysis: A Study in the Sociology of Science. Empirical Press. ISBN 978-1-59457-714-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Borgatti, Stephen P.; Mehra, Ajay; Brass, Daniel J.; Labianca, Giuseppe (2009). "Network Analysis in the Social Sciences". Science. 323 (5916): 892–895. Bibcode:2009Sci...323..892B. CiteSeerX 10.1.1.536.5568. doi:10.1126/science.1165821. PMID 19213908. S2CID 522293. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Easley, David; Kleinberg, Jon (2010). "Overview". Networks, Crowds, and Markets: Reasoning about a Highly Connected World. Cambridge University Press. fq. 1–20. ISBN 978-0-521-19533-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)