Shërbimi i rrjeteve shoqërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ilustrime që tregojnë ikona të ndryshme të disa shërbimeve të njohura të rrjeteve shoqërore.

Një shërbim i rrjeteve shoqërore ose SNS (nganjëherë e quajtur një faqe e rrjeteve shoqërore) është një lloj platforme e mediave sociale në internet të cilën njerëzit e përdorin për të ndërtuar rrjete shoqërore ose marrëdhënie shoqërore me njerëz të tjerë që ndajnë përmbajtje të ngjashme personale ose karriere, interesa, aktivitete, prejardhje ose lidhje të jetës reale.[1][2]

Shërbimet e rrjeteve sociale ndryshojnë në format dhe numrin e veçorive. Ato mund të përfshijnë një sërë mjetesh të reja informacioni dhe komunikimi, që funksionojnë në desktop dhe laptopë, në pajisje të lëvizshme si kompjuterët tabletë dhe telefonat inteligjentë. Kjo mund të shfaqë foto/video/ndarje dixhitale dhe shënime në ditar në internet (blogim).[3] Shërbimet e komunitetit në internet ndonjëherë konsiderohen shërbime të rrjetit social nga zhvilluesit dhe përdoruesit, megjithëse në një kuptim më të gjerë, një shërbim i rrjetit social zakonisht ofron një shërbim të përqendruar te individi, ndërsa shërbimet e komunitetit në internet janë të përqendruara në grupe. Të përcaktuara përgjithësisht si "faqet e internetit që lehtësojnë ndërtimin e një rrjeti kontaktesh me qëllim shkëmbimin e llojeve të ndryshme të përmbajtjes në internet", faqet e rrjeteve sociale ofrojnë një hapësirë që ndërveprimi të vazhdojë përtej ndërveprimeve personale. Këto ndërveprime të ndërmjetësuara nga kompjuteri lidhin anëtarët e rrjeteve të ndryshme dhe mund të ndihmojnë në krijimin, ruajtjen dhe zhvillimin e marrëdhënieve të reja sociale dhe profesionale.[4]

Faqet e rrjeteve sociale i lejojnë përdoruesit të ndajnë ide, foto dhe video dixhitale, postime dhe të informojnë të tjerët rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve në internet ose të botës reale me njerëzit brenda rrjetit të tyre social. Ndërsa rrjetet sociale personalisht – të tilla si grumbullimi në një treg fshati për të folur rreth ngjarjeve – ka ekzistuar që nga zhvillimi më i hershëm i qyteteve, ueb-i u mundëson njerëzve të lidhen me të tjerët që jetojnë në vende të ndryshme anembanë globit (në varësi të aksesit në një lidhje interneti për ta bërë këtë). Në varësi të platformës, anëtarët mund të jenë në gjendje të kontaktojnë çdo anëtar tjetër. Në raste të tjera, anëtarët mund të kontaktojnë këdo me të cilin kanë lidhje, dhe më pas këdo që ai kontakt ka një lidhje, e kështu me radhë. Suksesi i shërbimeve të rrjeteve sociale mund të shihet në dominimin e tyre në shoqëri sot, me X (dikur Twitter) duke u referuar si "sheshi i qytetit botëror" që u ofron përdoruesve të tij një aktivitet në kohë reale, si kontaktimi me këdo përfshirë miq, ndarjen e imazheve, videove dhe teksteve në formë "tweet". Facebook ka 2,13 miliardë përdorues aktivë mujorë dhe mesatarisht 1,4 miliardë përdorues aktivë ditorë në 2017.[5] LinkedIn, një shërbim i rrjeteve sociale i orientuar drejt karrierës, në përgjithësi kërkon që një anëtar të njohë personalisht një anëtar tjetër në jetën reale përpara se t'i kontaktojë ata në internet. Disa shërbime kërkojnë që anëtarët të kenë një lidhje paraekzistuese për të kontaktuar anëtarët e tjerë. Me COVID-19, Zoom, një platformë videokonferencash, ka zënë një vend integral për të lidhur njerëzit e vendosur në mbarë botën dhe për të lehtësuar shumë mjedise në internet si shkolla, universiteti, puna dhe mbledhjet e qeverisë.

Llojet kryesore të shërbimeve të rrjeteve sociale përmbajnë vende të kategorive (të tilla si mosha, profesioni ose feja), mjete për t'u lidhur me miqtë (zakonisht me faqe të vetëpërshkrimit) dhe një sistem rekomandimi të lidhur me besimin. Shërbimet e rrjeteve sociale mund të kategorizohen në 4 lloje:[6]

 • Shërbimet e rrjeteve sociale të socializimit të përdorura kryesisht për shoqërimin me miqtë ose përdoruesit ekzistues (p.sh., Facebook, Instagram, Twitter/X)
 • Rrjetet sociale online janë rrjete kompjuterike të decentralizuara dhe të shpërndara ku përdoruesit komunikojnë me njëri-tjetrin përmes shërbimeve të internetit.
 • Rrjetëzimi i shërbimeve të rrjeteve sociale të përdorura kryesisht për komunikim ndërpersonal josocial (p.sh., LinkedIn, një sajt i orientuar drejt karrierës dhe punësimit)
 • Shërbimet e rrjeteve sociale të navigimit social të përdorura kryesisht për të ndihmuar përdoruesit të gjejnë informacione ose burime specifike (p.sh., Goodreads për libra, Reddit)

Ka pasur përpjekje për të standardizuar këto shërbime për të shmangur nevojën për të dyfishuar hyrjet e miqve dhe interesave (shih standardin FOAF). Një studim zbulon se India regjistroi rritjen më të madhe në botë për sa i përket përdoruesve të mediave sociale në vitin 2013. Një studim i vitit 2013[7] zbuloi se 73% e të rriturve në SHBA përdorin faqet e rrjeteve sociale.[8]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Obar, Jonathan A.; Wildman, Steve (tetor 2015). "Social media definition and the governance challenge: An introduction to the special issue". Telecommunications Policy. 39 (9): 745–750. doi:10.1016/j.telpol.2015.07.014. SSRN 2647377. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ boyd, danah M.; Ellison, Nicole B. (tetor 2007). "Social Network Sites: Definition, History, and Scholarship". Journal of Computer-Mediated Communication. 13 (1): 210–230. doi:10.1111/j.1083-6101.2007.00393.x. S2CID 52810295. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ boyd, danah M.; Ellison, Nicole B. (tetor 2007). "Social Network Sites: Definition, History, and Scholarship". Journal of Computer-Mediated Communication. 13 (1): 210–230. doi:10.1111/j.1083-6101.2007.00393.x. S2CID 52810295. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Mlaïki, Alya; Walsh, Isabelle; Kalika, Michel (17 shkurt 2017). "Why Do We Continue Using Social Networking Sites? The Giving Loop that feeds Computer-Mediated Social Ties". Systèmes d'Information et Management. 22 (2): 5–47. doi:10.3917/sim.172.0005. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Company Info". Facebook Newsroom. Arkivuar nga origjinali më 15 nëntor 2015. Marrë më 12 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Thelwall, Mike (2009). "Chapter 2 Social Network Sites". Social Networking and the Web. Advances in Computers. Vëll. 76. fq. 19–73. doi:10.1016/S0065-2458(09)01002-X. ISBN 9780123748119. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "India records highest social networking growth Rate: Study". news.biharprabha.com. IANS. 26 korrik 2014. Arkivuar nga origjinali më 3 gusht 2014. Marrë më 26 korrik 2014. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Lunden, Ingrid (30 dhjetor 2013). "73% Of U.S. Adults Use Social Networks, Pinterest Passes Twitter In Popularity, Facebook Stays On Top". TechCrunch. Arkivuar nga origjinali më 27 tetor 2015. Marrë më 17 tetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)