Jump to content

Rryma e Re

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rryma e Re (Gjuha letoneze: Jaunā strāva) në historinë e Letonisë ishte një lëvizje e gjerë shoqërore dhe politike majtiste që pasoi Rilindjen e Parë Kombëtare Letoneze (të udhëhequr nga Letonezët e Rinj nga vitet 1850 deri në 1880) dhe kulmoi me Revolucionin e vitit 1905. Pjesëmarrësit në lëvizje quheshin jaunstrāvnieki.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimi i Rrymës së Re zakonisht jepet si 1886, kur gazeta e lëvizjes, Dienas Lapa ("Faqja e ditës"), u themelua nga Pēteris Bisenieks, i cili drejtonte Unionin e Kreditit të Zejtarëve Letonezë të Rigës. Pēteris Stučka, i cili më vonë drejtoi bolshevikët letonezë, u bë redaktor i Dienas Lapa në 1888. Nga 1891 deri në 1896, gazeta u redaktua nga Bisenieks dhe Rainis (emri i stilolapsit të Jānis Pliekšāns). Rainis, i cili u bë dramaturgu më i shquar i Letonisë dhe figura letrare "i lidhur në mënyrë të pandashme me lindjen e kombit të pavarur letonez dhe luftën për liri" [Aivars Stranga], ishte gjithashtu figura kryesore në Rrymën e Re. Nën Rainis dhe Stučka - ky i fundit ishte përsëri redaktor në 1896-97 - Dienas Lapa iu kthye socializmit; u mbyll nga Ministria e Brendshme në vitin 1897, gazeta mori një kthesë të moderuar nën redaksinë e filozofit dhe publicistit Pēteris Zālīte midis 1899 dhe 1903; megjithë moderimin e saj nën Zālīte, gazeta u mbyll përsëri nga censorët, duke u rishfaqur në 1905 si gazetë social demokratike përpara mbylljes së saj të përhershme.[1]

Vlerësimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historiani Arveds Švābe e përshkruan Rrymën e Re si "të lidhur me zgjimin politik të klasës punëtore letoneze, organizatat e saj të para dhe propagandimin e ideve socialiste".[2] Shumica e historianëve theksojnë atë që piktori Apsīšu Jēkabs e quajti "fillimi i një të çare midis fermerit letonez dhe dorës së tij të fermës" në vitet 1870,[3] dhe deri në vitin 1897 kishte 591 656 fshatarë pa tokë në atë që sot është Letonia (krahasuar me 418 028 pronarë të vegjël dhe vartësit e tyre).

Urbanizimi i tyre i pjesshëm çoi në një proletariat në rritje, tokë pjellore për idetë e socializmit europianoperëndimor dhe kjo përkoi me një humbje të vrullit për Letonezët e Rinj, idetë e të cilëve ishin dobësuar nga romantizmi kombëtar, ndërsa u rrit një hendek midis borgjezisë dhe të varfërve, nacionalistët kryesorë të epokës janë arrestuar dhe internuar. Rainis kontrabandoi literaturën marksiste gjermane në Letoni në dy copa bagazhesh në 1893: veprën e Karl Marksit, Frederik Engels, dhe Karl Kautski. Ky "bagazh me përmbajtje të rrezikshme", siç e quajti historiani Uldis Ģērmanis, ishte fara e Partisë Socialdemokrate Letoneze.[4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Arveds Švābe: Latvijas vēsture 1800-1914. Uppsala: Daugava, 1958.
  2. ^ Latvju enciklopēdija. Stockholm: Trīs Zvaigznes, 1950-51
  3. ^ Arnolds Spekke. History of Latvia: An Outline. Stockholm: M. Goppers/Zelta Ābele, 1951.
  4. ^ Daina Bleiere, Ilgvars Butulis, Inesis Feldmanis, Aivars Stranga, Antonijs Zunda: Latvijas vēsture: 20. gadsimts. Rīga: Jumava, 2005.