Sakıp Sabancı

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sakıp Sabancı (7 prill 1933 - 10 prill 2004) ishte një manjat dhe filantrop i shquar i biznesit turk. Ai ishte kreu i konglomeratit më të madh të biznesit të Turqisë dhe njeriu i 147-të më i pasur në listën Forbes të miliarderëve kryesorë në botë në vitin 2004.

Sabancı ishte ndër personalitetet më të gjalla në botën e biznesit turk. Pasi mori përsipër biznesin familjar, me energjinë, iniciativën dhe guximin e tij së bashku me ndihmën e vëllezërve të tij, ai mbajti Grupin Sabancı ndër kompanitë më të larta botërore duke filluar nga vitet e '80-ta. Në fakt, që nga fillimi i tij Sakıp Sabancı, dhe vëllezërit e tij u angazhuan në biznesin ndërkombëtar. Marrëdhëniet e para të biznesit që Sakıp Sabancı kishte me firmat e tjera filluan me babanë e tij, Hacı Ömer Sabancı, i cili eksportonte pambuk nga Adana dhe kishte nevojë për makineri për të krijuar produkte të gatshme. Sabancı kishte mallra tekstili të dërguara në Itali dhe Gjermani për shtypje në vitet 1970. Sakıp Sabancı zhvilloi shumë kontakte të biznesit ndërkombëtar përmes punës së tij me delegacionet tregtare të dërguara nga Turqia në vende të tjera si Shtetet e Bashkuara.

Sot, grupi i kompanisë Sabancı operon në tetëmbëdhjetë vende të ndryshme. Organizata gjithashtu tregton produktet e saj në shumë rajone të botës përfshirë Amerikën e Veriut dhe Jugun, Afrikën e Veriut, Lindjen e Mesme dhe Evropën. Aktualisht, Holdingu Sabancı kontrollon më shumë se 60 kompani, të cilat janë të përfshira në tekstile, turizëm, automobila, kimikate, duhan, çimento, sigurime dhe banka.

Disa nga kontributet më të mëdha të Sakıp Sabancı ishin arsimi dhe artet në Turqi. Familja Sabancı themeloi fondacionin bamirës në vitin 1974, i cili drejton më shumë se 120 qendra shëndetësore, arsimore dhe kulturore në të gjithë Turqinë.