Jump to content

Salca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Samoza të shoqëruara me katër salca
Salcë kosi Xaxiq
Një kuzhinier duke rrahur një salcë

gatim, një salcë është një ushqim i lëngshëm, krem ose gjysmë i ngurtë, i shërbyer ose i përdorur në përgatitjen e ushqimeve të tjera. Shumica e salcave normalisht nuk konsumohen vetë; ato i shtojnë shije, lagështi dhe tërheqje vizuale një pjate. Sauce është një fjalë franceze e marrë nga latinishtja salsa, që do të thotë i kripur . Ndoshta salca më e vjetër evropiane e regjistruar është garumi, salca e peshkut e përdorur nga Romakët e Lashtë, ndërsa doubanjiang, pasta kineze e sojës përmendet në Ritet e Zhou në shekullin III para Krishtit.

Salcat kanë nevojë për një përbërës të lëngshëm . Salcat janë një element thelbësor në kuzhinat në të gjithë botën.

Salcat mund të përdoren për gatime të ëmbla ose satri (savoury). Mund të përgatiten dhe shërbehen të ftohta, si majonezë, të përgatitura të ftohta, por të servirura të vakëta si pesto, të gatuara dhe të servirura të ngrohta si beshamel ose të gatuara dhe të servirura të ftohta si salca e mollës . Ato mund të përgatiten të freskëta nga kuzhinieri, veçanërisht në restorante, por sot shumë salca shiten të përgatitura dhe të paketuara si salca Worcestershire, salca HP, salca e sojës ose keçapi . Salcat për sallatë quhen veshje sallate. Salcat e bëra nga deglazimi i një tigani quhen salca tepsi.