Shatërvani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shatërvani i Xhamisë së Re, Eminönü, Stamboll

Shatërvani (persisht: شادروان Shadirvan, turqisht: şadırvan, arabisht: شاذروان) është një lloj burimi që zakonisht ndërtohet në oborr ose afër hyrjes së xhamive, karvanseraive, teqeve dhe medreseve, me qëllim kryesor sigurimin e ujit për pije ose abdes për disa persona në të njëjtën kohë, por edhe si element dekorativ vizual apo zanor.

Shatërvani është persisht me origjinë, që fillimisht nënkuptonte një perde ose perde të varur në tendat e sundimtarëve ose në ballkonet e pallateve.[1] Është një element tipik i arkitekturës osmane.[2][3]:459

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rabbat, Nasser (1960–2007). Bearman, P.; Bianquis, Th.; Bosworth, C.E.; van Donzel, E.; Heinrichs, W.P. (red.). Encyclopaedia of Islam, Second Edition (në anglisht). Brill. ISBN 9789004161214.
  2. ^ Sumner-Boyd, Hilary; Freely, John (2010). Strolling Through Istanbul: The Classic Guide to the City (në anglisht) (bot. Revised). Tauris Parke Paperbacks.
  3. ^ Goodwin, Godfrey (1971). A History of Ottoman Architecture (në anglisht). New York: Thames & Hudson. ISBN 0500274290.