Jump to content

Shenjtorët dhe tempujt në Nikkō

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shenjtorët dhe tempujt në Nikkō
UNESCO World Heritage Site
Referenca913

Vendi i Trashëgimisë Botërore nga UNESCOShenjtorët dhe tempujt në Nikkō përfshin 103 ndërtesa ose struktura dhe mjedisi natyror rreth tyre. Ajo është e vendosur në Nikkō, Prefekturën e Tochigi, Japoni. Ndërtesat i përkasin dy shenjtorëve Shinto (Futarasan Mauzoleun dhe Tōshō-gū) dhe një tempull budist (Rinnō-ji). Nëntë nga strukturat janë caktuar si Thesaret Kombëtare të Japonisë, ndërsa 94 të tjera janë Prona të Rëndësishme Kulturore. UNESCO e renditi vendin si Trashëgimi Botërore në vitin 1999.[1][2]

Vendet e propozuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Futarasan Mauzoleun[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

23 struktura e Futarasan Mauzoleun janë të përfshira në propozim. Të gjitha janë të regjistruara si Prona të Rëndësishme Kulturore. Ata janë:

Emri Shënim Viti Imazhi
Honden Ndërtesa kryesore që ruan tre hyjnitë e shenjtërores Futarasan. 1619
Karamon Porta përpara Hondenit. 1603, periudha e hershme Edo
Wakimon Porta e Sukibe. 1603, periudha e hershme Edo
Sukibe Mur i mbuluar që rrethon Honden. 1603, periudha e hershme Edo
Haiden Salla e adhurimit. 1645
Torii Torii prej bakri që shënon hyrjen në tempull. 1799
Shinkyō Ura e harkuar me dërrasa druri. 1904
Betsugū Taki-no-o-jinja Honden Ndërtesa e ruajtjes së Tagorihime-no-Mikoto. 1713
Betsugū Taki-no-o-jinja Karamon Porta e Betsugū Taki-no-o-jinja Honden. 1740
Betsugū Taki-no-o-jinja Haiden Salla e adhurimit. 1713, rreth vitit 1713
Betsugū Taki-no-o-jinja Rōmon Porta e Betsugū Taki-no-o-jinja. 1697
Betsugū Taki-no-o-jinja Torii (3 structures) Torii prej guri në hyrje të Betsugu Taki-no-o-jinja duke shënuar zonën e shenjtë. 1696, 1779
Betsugū Hongū-jinja Honden Ndërtesa e ruajtjes së Ajisukitakahikone no Mikoto. 1685
Betsugū Hongū-jinja Karamon Porta përpara Betsugū Hongū-jinja Honden. 1685, rreth vitit 1685
Betsugū Hongū-jinja Sukibe Mur i mbuluar që rrethon Betsugu Hongū-jinja Honden. 1685, rreth vitit 1685
Betsugū Hongū-jinja Haiden Sallë adhurimi. 1685
Betsugū Hongū-jinja Torii Torii prej guri në hyrje të Betsugū Hongū-jinja duke shënuar zonën e shenjtë 1800
Shin-yosha Depo për mikoshin, tempuj të lëvizshme.
1641
Daikokuden Ndërtesa që ruan Ōkuninushi no Mikoto. 1745
Massha Mitomo-jinja Honden Ndërtesa që ruan Sukunabikona no Mikoto. 1751, rreth viteve 1751–1761
Massha Hie-jinja Honden Ndërtesa që ruan Ōyamakui no Mikoto. 1648, rreth viteve 1648–1651

Tōshō-gū 東照宮[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

42 ndërtesat e Tōshō-gū mauzoleun janë të përfshira në propozimin. Tetë strukturat janë të regjistruara pasuri Kombëtare e Japonisë dhe 34 janë të Rëndësishme Kulturore të Pronave.

Emri Shënim Viti Imazh
Honden, Ishinoma, Haiden Honden: Ndërtesa që ruan imazhin e divizionit të Tokugawa Ieyasu, Tōshō Daigongen.

Ishinoma: Dhoma lidh Honden dhe Haiden. Haiden: Salla e adhurimit.

1636
Shōmen Karamon Porta përpara Haidenit. Porta e tretë.
1636
Haimen Karamon Porta pas Hondenit. 1636
Tōzai Sukibe Mur i mbuluar që rrethon Honden, Ishinoma dhe Hayden. 1636
Yōmeimon Porta dykatëshe. Porta e dytë.
1636
Tōzai Kairō and Kugurimon Kulla të mbuluara që rrethojnë ndërtesat e shenjta. 1636
Kamishamusho Ndërtesa e shërbimeve Shinto.
1636
Kaguraden Ndërtesa e ritualit të Kagurës.
1603, periudha e hershme Edo
Shin-yosha Depo për mikoshin, tempujt lëvizës.
1636
Shōrō Kambanore 1636
Korō Depo për daullet. 1636
Honjidō Ndërtesa që ruan Yakushin, Budën shërues.
1636
Kyōzō Depo për sutrat.
1636
Kamijinko Depo. 1603, periudha e hershme Edo
Nakajinko Depo. 1603, periudha e hershme Edo
Shimojinko Depo. 1603, periudha e hershme Edo
Mizuya Ndërtesa e gurit që strehon pellgun e ujit. 1636
Shinkyū Ahur për kuajt e shenjtë. 1636
Omotemon Porta e parë. 1636
Gojūnotō Faltore me pesë kate.
1818
Ishidorii Torii prej guri në hyrjen e përparme.
1618
Sakashitamon Porta në hyrje të Okushës. 1636
Okusha Hōtō Ndërtesa e ruajtjes së eshtrave të Tokugawa Ieyasu.
1683
Okusha Karamon Porta përpara Hōto. 1650
Okusha Ishitamagaki Muri guri që rrethon Okushën. 1603, periudha e hershme Edo
Okusha Haiden Sallë adhurimi 1636
Okusha Dōjinko Depo e thesareve. 1654
Okusha Torii Torii prej bakri në hyrjen e përparme në Okusha.
1683, rreth vitit 1683
Okusha Sekisaku Gardh guri përgjatë hyrjes së përparme. 1603, periudha e hershme Edo
Kariden Honden, Ainoma, Haiden Honden: Ndërtesa që ruan imazhin hyjnor të Tokugawa Ieyasu, Tōshō Daigongen në rast të riparimeve në Honden kryesore.

Ainoma: Ndërtesa lidh Honden dhe Haiden. Haiden: Salla e adhurimit.

1639
Kariden Karamon Porta përpara Karen Hondenit. 1603, periudha e hershme Edo
Kariden Sukibe Mur i mbuluar që rrethon Karen Honden. 1603, periudha e hershme Edo
Kariden Wakimon Porta e Kariden Sukibe. 1603, periudha e hershme Edo
Kariden Torii Torii i bakrit në hyrjen e përparme të Kariden Honden. 1603, periudha e hershme Edo
Kariden Shōrō Kambanarja 1603, periudha e hershme Edo
Otabisho Honden Ndërtesa e përdorur në festivalin Togyosai. 1685
Otabisho Haiden Salla e adhurimit e përdorur në festivalin Togyosai. 1685, rreth vitit 1685
Otabisho Shinsenjo Ndërtesa ku përgatitet ushqimi i shenjtë gjatë festivalit Togyosai. 1685, rreth vitit 1685
Kyūokusha Karamon Portë guri e Kyūokusha. Rindërtuar në një vend të ri pas shkatërrimit në një tërmet.
1641
Kyūokusha Torii Torii i Kyūokusha. Rindërtuar në një vend të ri pas shkatërrimit në një tërmet.
1641

Rinnō-ji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

38 ndërtesat e tempullit Rinnō-ji janë të përfshira në propozimin. Një strukturë, e përbërë nga Hondeni, Ainoma dhe Haiden i Mauzoleumit të Taiyuinit, është i regjistruar si një Thesar Kombëtar i Japonisë dhe 37 janë Prona të Rëndësishme Kulturore.

Emri Shënime Viti Imazh
Hon-dō (Sanbutsudō) Salla e Budës. 1647
Sōrintō Kulla e depos sutra të bakrit. 1643
Hombō Omotemon Porta e përparme e Hombō. 1700, periudha e mesme Edo
Kaizandō Salla e themeluesit kushtuar priftit Shōdō. 1720, rreth vitit 1720
Jōgyōdō Salla e Buddhës që ruan Amida Nyorai. 1649
Hokkedō Salla e Buddhës që ruan Shaka Nyorai. 1649
Jōgyōdō Hokkedō Watarirō Korridor i mbuluar midis Hokkedō dhe Watarirō. 1649
Jigendō Byōdō Ndërtesa që ruan eshtrat e priftit Tenkai. 1603, periudha e hershme Edo
Jigendō Haiden Ndërtesa për lutje Jigendō. 1649
Jigendō Kyōzō Depo për dokumentet e mbledhura nga prifti Tenkai. 1603, periudha e hershme Edo
Jigendō Shōrō Kambanarja. 1603, periudha e hershme Edo
Jigendō Amidadō Salla e Buddhës që ruan Amida Nyorai. 1603, periudha e hershme Edo
Kodamadō Salla e Buddhës që ruan Kodama. 1603, periudha e hershme Edo
Gohōtendō Salla e Buddhës që ruan Bishamonten, Benzaiten dhe Daikokuten. 1615, rreth viteve 1615–1623
Kannondō Salla e Buddhës që ruan Kanzeon Bosatsu (Avalokiteśvara Kṣitigarbha). 1685
Sanjūnotō Faltore trekatëshe.
1685
Taiyuin Mausoleum (Taiyū-in Reibyō): Honden, Ainoma and Haiden Honden: Ndërtesa që ruan Taiyū-in, imazhin hyjnor të Tokugawa Iemitsu.

Ainoma: Dhoma që lidh Hondenin dhe Haidenin. Haiden: Salla e adhurimit.

1653

Taiyū-in Reibyō Karamon Porta para Taiyū-in Reibyō. 1653
Taiyū-in Reibyō Mizugaki Mur i mbuluar që rrethon Taiyū-në Reibyō Honden dhe strukturat e tjera. 1653
Taiyū-in Reibyō Wakamon Porta e Taiyū-in Reibyō Mizugaki. 1653
Taiyū-in Reibyō Gokūsho Ndërtesa e përdorur për përgatitjen e ushqimit të shenjtë. 1653
Taiyū-in Reibyō Gokūsho Watarirō Korridor i mbuluar midis Hondenit dhe Gokūsho. 1653
Taiyū-in Reibyō Yashamon Porta e tretë. 1653
Taiyū-in Reibyō Yashamon Sayū Kairō Korridore të mbuluara në të dy anët e Yashamon. 1653
Taiyū-in Reibyō Shōrō Kambanarja. 1653
Taiyū-in Reibyō Korō Depo për daulle. 1653
Taiyū-in Reibyō Nitemmon Porta e dytë. 1653
Taiyū-in Reibyō Saijō Tualet për përdorim ritual. 1653
Taiyū-in Reibyō Mizuya Ndërtesa e kolonës së gurit që strehon pellgun e ujit. 1653
Taiyū-in Reibyō Hōko Depo. 1653
Taiyū-in Reibyō Niōmon Porta e parë. 1653
Taiyū-in Reibyō Kōkamon Porta në hyrje të Taiyū-in Reibyō Oku-in. 1653
Taiyū-in Reibyō Dōzutsumi Hōzō Depoja e veshur me bakër. 1653
Taiyū-in Reibyō Oku-in Hōtō Ndërtesa e ruajtjes së eshtrave të Tokugawa Iemitsu.
1653
Taiyū-in Reibyō Oku-in Inukimon Porta e bakrit para Hōto. 1653
Taiyū-in Reibyō Oku-in Haiden Salla e adhurimit 1653
Taiyū-in Reibyō Bettōsho Ryūkō-in Ndërtesa e menaxhimit për Taiyu-in. 1700, periudha e mesme Edo

Peizazhi Kulturor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të përfshira në nominim janë shpatet malore të pyllëzuara në të cilat ndodhen ndërtesat. Pylli dominues i kedrit ishte mbjellë në fillim të shekullit të 17-të gjatë ndërtimit të Tōshō-gū. Zona ku ndodhen ndërtesat është përcaktuar si vend historik. Pjesë të tjera të Peizazhit Kulturor mbrohen brenda Parkut Kombëtar të Nikkō.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ ICOMOS (shtator 1999). "Advisory Body Evaluation" (PDF). Marrë më 2009-07-28. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Agency for Cultural Affairs (22 qershor 1998). "Shrines and Temples of Nikko — WHC Nomination Documentation". Arkivuar nga origjinali më 3 tetor 2017. Marrë më 2009-07-28. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]