Jump to content

Sheshi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje e Sheshit Skënderbej nga ndërtesa e Bashkisë

Sheshi është një hapësirë publike e hapur,[1] që gjendet zakonisht në zemër të një qyteti tradicional, por jo domosdoshmërisht një katror i vërtetë gjeometrik, i përdorur për komunitet tubime. Koncepte të ngjashme janë qendra qytetare, sheshi i tregut dhe gjelbërimi i fshatit.

Shumica e shesheve janë peizazhe të forta të përshtatshme për tregje të hapura, koncerte, mitingje politike dhe ngjarje të tjera që kërkojnë terren të fortë. Duke qenë në qendër, sheshet e qytetit zakonisht rrethohen nga dyqane të vogla si furra buke, tregje mishi, dyqane djathi dhe dyqane veshjesh. Në qendër të tyre është shpesh një pus, monument, statujë ose veçori të tjera. Ato me shatërvan quhen ndonjëherë sheshe shatërvani.

  1. ^ Dyer, Hadley (2010). Watch this Space: Designing, Defending and Sharing Public Spaces (në anglisht). Illustrated by Marc Ngui. Toronto: Kids Can Press. fq. 8–3, 78. ISBN 978-1-55453-293-3.