Jump to content

Shitja me shumicë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tregjet me shumicë të Birminghamit.

Shitja me shumicë ose shpërndarja është shitja e mallrave për shitësit me pakicë; për përdoruesit industrialë, komercialë, institucionalë ose të tjerë profesionistë të biznesit; ose për shitësit e tjerë me shumicë (bizneset me shumicë) dhe shërbimet e lidhura me to. Në përgjithësi, është shitja e mallrave me shumicë për këdo, qoftë një person ose një organizatë, përveç konsumatorit përfundimtar të atij malli. Tregtia me shumicë është blerja e mallrave në sasi të madhe, zakonisht direkt nga prodhuesi ose burimi, me një normë të zbritur. Më pas, shitësi me pakicë ia shet mallrat konsumatorit fundor me një çmim më të lartë duke sjellë fitim.[1]

Sipas Divizionit të Statistikave të Kombeve të Bashkuara, shitja me shumicë është rishitja e mallrave të reja dhe të përdorura për shitësit me pakicë, për përdoruesit industrialë, tregtarë, institucionalë ose profesionistë, ose për shitës të tjerë me shumicë, ose përfshin veprimin si agjent ose ndërmjetës në blerjen ose shitjen e mallrave, mallra për persona ose kompani të tilla. Shitësit me shumicë shpesh montojnë fizikisht, renditin dhe klasifikojnë mallrat në pjesë të mëdha, shpërndajnë, ripaketojnë dhe rishpërndajnë në pjesë më të vogla.[2] Ndërsa tregtarët me shumicë të shumicës së produkteve zakonisht operojnë nga ambiente të pavarura, tregtimi me shumicë i produkteve ushqimore mund të bëhet në tregje të veçanta me shumicë ku mblidhen të gjithë tregtarët.

Tradicionalisht, shitësit me shumicë ishin më afër tregjeve që furnizonin sesa burimit nga i merrnin produktet.[3] Megjithatë, me ardhjen e internetit dhe prokurimit elektronik ka një numër në rritje të shitësve me shumicë të vendosura më afër prodhuesve në Kinë, Tajvan dhe Azinë Juglindore. Marzhet e fitimit të tregtarëve me shumicë varen kryesisht nga aftësia e tyre për të arritur kostot konkurruese të transaksionit në treg.

Në industrinë bankare, "shumica" zakonisht i referohet bankingut me shumicë, duke ofruar shërbime të përshtatura për klientët e mëdhenj, në kontrast me bankingun me pakicë, duke ofruar shërbime të standardizuara për një numër të madh klientësh më të vegjël.

Në pasuri të paluajtshme, shitja me shumicë është akti i kontraktimit për blerjen e pronës së paluajtshme dhe caktimi i kësaj kontrate tek një investitor.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kolodny, Joseph (shtator 1949). "The Mechanics of Wholesaling". Journal of Marketing. 14 (2): 225–231. doi:10.2307/1247896. ISSN 0022-2429. JSTOR 1247896. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "United Nations Statistics Division – Classifications Registry". unstats.un.org. Arkivuar nga origjinali më 21 mars 2018. Marrë më 8 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Chandler, A. D. (1994). Scale and scope The Dynamics of Industrial Capitalism. Cambridge, Massachusetts: Belknap Press of Harvard Univ. Press. fq. 29. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)