Shkëmbimi i të burgosurve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Të burgosurit e luftësKoresë së Veriut po kthehen në Korenë e Veriut gjatë Luftës së Koresë nga Shtetet e Bashkuara.

Shkëmbimi i të burgosurve është një marrëveshje midis palëve kundërshtare në një konflikt për lirimin e të burgosurve: rob lufte, spiunë, pengje, etj. Ndonjëherë, trupat e vdekur përfshihen në një shkëmbim.[1]

Konventat e Gjenevës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Konventave të Gjenevës, të burgosurit që nuk mund të kontribuojnë në përpjekjet e luftës për shkak të sëmundjes ose paaftësisë kanë të drejtë të riatdhesohen në vendin e tyre. Kjo është pavarësisht nga numri i të burgosurve të prekur; pushteti ndalues nuk mund të refuzojë një kërkesë të vërtetë.[2]

Sipas Konventës së Gjenevës (1929), kjo mbulohet nga nenet 68 deri në 74 dhe aneksi. Një nga programet më të mëdha të shkëmbimit u drejtua nga Kryqi i Kuq Ndërkombëtar gjatë Luftës së Dytë Botërore nën këto kushte.[3] Sipas Konventës së Tretë të Gjenevës të vitit 1949, që mbulohet nga nenet 109 deri në 117.

Lufta e Dytë Botërore në Jugosllavi pa një luftë brutale midis forcave të armatosura të Rajhut të Tretë dhe partizanëve të udhëhequr nga komunistët. Pavarësisht kësaj, të dyja palët negociuan shkëmbimin e të burgosurve praktikisht që nga fillimi i luftës. Në rrethana të jashtëzakonshme, këto kontakte të hershme evoluan në një marrëveshje shkëmbimi formal, të përqendruar në krijimin e një zone neutrale, ndoshta e vetmja e tillë në Evropën e pushtuar, ku të burgosurit shkëmbeheshin rregullisht deri në fund të prillit 1945, duke shpëtuar disa mijëra jetë.[4]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Yielding Prisoners, Israel Receives 2 Dead Soldiers". New York Times (në anglisht). 17 korrik 2008. Marrë më 8 maj 2018.
  2. ^ Third Geneva Convention  (në anglisht). 1949 – nëpërmjet Wikisource.
  3. ^ "Former POW pays tribute to the French, Red Cross" (në anglisht). New Jersey Jewish News. 18 nëntor 2008. Arkivuar nga origjinali më 2013-09-14. Marrë më 8 maj 2018.
  4. ^ Gaj Trifković, "Making Deals with the Enemy: Partisan-German Contacts and Prisoner Exchanges in Yugoslavia, 1941–1945" in: Global War Studies 01/2013; 10(2):6–37.