Shkenca ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkenca ushtarake është studimi i proceseve, institucioneve dhe sjelljes ushtarake, së bashku me studimin e luftës, dhe teorinë dhe zbatimin e forcës së organizuar shtrënguese.[1] Fokusohet kryesisht në teorinë, metodën dhe praktikën e prodhimit të aftësive ushtarake në një mënyrë në përputhje me politikën e mbrojtjes kombëtare. Shkenca ushtarake shërben për të identifikuar elementët strategjikë, politikë, ekonomikë, psikologjikë, socialë, operacionalë, teknologjikë dhe taktikë të nevojshëm për të mbështetur avantazhin relativ të forcës ushtarake; dhe për të rritur gjasat dhe rezultatet e favorshme të fitores në paqe ose gjatë një lufte. Shkencëtarët ushtarakë përfshijnë teoricienë, studiues, shkencëtarë eksperimentalë, shkencëtarë të aplikuar, projektues, inxhinierë, teknikë testimi dhe personel tjetër ushtarak.

Personeli ushtarak merr armë, pajisje dhe trajnime për të arritur qëllime strategjike të veçanta. Shkenca ushtarake përdoret gjithashtu për të krijuar aftësinë e armikut si pjesë e inteligjencës teknike.

Në historinë ushtarake, shkenca ushtarake ishte përdorur gjatë periudhës së Revolucionit Industrial si një term i përgjithshëm për t'iu referuar të gjitha çështjeve të teorisë ushtarake dhe aplikimit të teknologjisë si një disiplinë e vetme akademike, duke përfshirë atë të vendosjes dhe punësimit të trupave në kohë paqeje ose në betejë.

arsimin ushtarak, shkenca ushtarake është shpesh emri i departamentitinstitucionin arsimor që administron arsimin e kandidatit për oficer. Megjithatë, ky arsim zakonisht fokusohet në trajnimin e udhëheqësjes të oficerëve dhe informacionin bazë rreth punësimit të teorive, koncepteve, metodave dhe sistemeve ushtarake, dhe të diplomuarit nuk janë shkencëtarë ushtarakë në përfundim të studimeve, por më tepër oficerë ushtarakë të rinj.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënimet

  1. ^ Jordan, 2013. p. 880.

Bibliografia

  • Jordan, Kelly C., "Military Science", in G. Kurt Piehler, ed. Encyclopedia of Military Science, SAGE Reference, Volume, 2. pp. 880–885.