Shkolla e famullisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkolla e famullisë është një lloj shkollë private fillore ose e mesme e lidhur me një organizim fetar, dhe kurrikula e së cilës përfshin arsimin e përgjithshëm fetar përveç lëndëve laike, të tilla si shkenca, matematika dhe artet gjuhësore.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala famullie vjen nga e njëjta rrënjë si "famulli", dhe shkollat famullitare fillimisht ishin krahu arsimor i kishës së famullisë lokale. Shkollat e krishtera famullitare quhen "shkolla kishtare" ose "shkolla të krishtera". Në Ontario, shkollat famullitare quhen "shkolla të veçanta". 

Numri i shkollave të famullisë në të kaluarën, sidomos në mesjetë, ka qenë shumë më i madh ndërsa me kalimin e viteve është reduktuar shumë.

Përveç shkollave të drejtuara nga organizata të krishtera, ka edhe shkolla fetare të lidhura me grupe hebreje, myslimane dhe grupe të tjera; megjithatë, këto zakonisht nuk quhen "famullitare ose parokiale" për shkak të lidhjes historike të termit me famullitë e krishtera.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Lazerson, Marvin. "Understanding American Catholic Educational History," History of Education Quarterly 1977 17(3): 297-317 in JSTOR
  • Perko, F. Michael. "Religious Schooling In America: An Historiographic Reflection," History of Education Quarterly 2000 40(3): 320-338 in JSTOR
  • Raiche, C.S.J., Annabelle, and Ann Marie Biermaier, O.S.B. They Came to Teach: The Story of Sisters Who Taught in Parochial Schools and Their Contribution to Elementary Education in Minnesota (St. Cloud, Minnesota: North Star Press, 1994)271pp.
  • Walch, Timothy. Parish School: American Catholic Parochial Education from Colonial Times to the Present, (New York: Crossroad, 1996) 301 pp.