Jump to content

Shpërndarja hipergjeometrike negative

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hipergjeometrike negative
Probability mass function
Shumë shembuj të FPM të shpërndarjes së probabilitetit negative hipergjeometrike.
Cumulative distribution function
Disa shembuj të FMSH të shpërndarjes së probabilitetit negative hipergjeometrike.
Parametrat - numri total i elementeve

- numri total i elementeve 'sukses'

- numri i dështimeve kur eksperimenti ndalohet
Mbështetës - numri i sukseseve kur eksperimenti ndalohet.
FMGJ
Vlera e pritur
Varianca

teorinë e probabilitetit dhe statistikë, shpërndarja hipergjeometrike negative përshkruan probabilitetet për marrjen e mostrave nga një popullsi e fundme pa zëvendësim, në të cilën çdo popullim mund të klasifikohet në dy kategori ndërsjellazi përjashtuese si Sukses/Dështim ose i Punësuar/I papunësuar. Ndërsa zgjedhjet e rastësishme bëhen nga popullsia, çdo tërheqje e mëpasshme zvogëlon popullsinë duke bërë që probabiliteti i suksesit të ndryshojë me çdo tërheqje. Ndryshe nga shpërndarja standarde hipergjeometrike, e cila përshkruan numrin e sukseseve në një madhësi fikse kampioni, në shpërndarjen hipergjeometrike negative, popullimet nxirren deri sa janë gjetur dështime dhe shpërndarja përshkruan probabilitetin e gjetjes sukseseve në një popullim të tillë. Me fjalë të tjera, shpërndarja negative hipergjeometrike përshkruan gjasat e sukseseve në një popullim me saktësisht dështime.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka elemente, nga të cilat përkufizohen si "suksese" dhe pjesa tjetër janë "dështime".

Elementet vizatohen njëri pas tjetrit, pa zëvendësime, derisa hasen dështime. Pastaj, zgjedhja ndalon dhe numri i sukseseve numërohet. Shpërndarja negative hipergjeometrike, është shpërndarja diskrete e kësaj .

Shpërndarja hipergjeometrike negative është një rast i veçantë i shpërndarjes beta-binomiale [1] me parametra dhe të dy duke qenë numra të plotë (dhe ).

Rezultati kërkon që ne të vëzhgojmë suksese në tërheqje dhe copëzat duhet të jenë dështime. Probabiliteti i të parës mund të gjendet me zbatimin e drejtpërdrejtë të shpërndarjes hipergjeometrike dhe probabiliteti i kësaj të fundit është thjesht numri i dështimeve të mbetura pjesëtuar me madhësinë e popullsisë së mbetur . Probabiliteti për të pasur saktësisht suksese deri në dështimin (dmth. tërheqja ndalon sapo popullimi të përfshijë numrin e paracaktuar të dështimeve) atëherë është prodhimi i këtyre dy probabiliteteve:

Prandaj, një ndryshore e rastit ndjek shpërndarjen hipergjeometrike negative nëse funksioni i masës së probabilitetit të tij (fmp) jepet nga

ku

  • është madhësia e popullsisë,
  • është numri i gjëndjeve të suksesshme në popullatë,
  • është numri i dështimeve,
  • është numri i sukseseve të vërejtura,
  • është një koeficient binomial

Sipas dizajnit, probabilitetet shumohen në 1. Megjithatë, në rast se duam ta tregojmë në mënyrë eksplicite kemi:

ku kemi përdorur faktin se,

i cili mund të nxirret duke përdorur identitetin binomial, dhe identiteti Chu-Vandermonde, , i cili vlen për çdo vlerë komplekse dhe dhe çdo numër i plotë jo negativ .

Pritja matematike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë numërimit të numrit të sukseseve përpara dështimeve, numri i pritshëm i sukseseve është dhe mund të nxirret si më poshtë.

ku kemi përdorur marrëdhënien , që kemi nxjerrë më lart për të treguar se shpërndarja negative hipergjeometrike ishte normalizuar siç duhet.

Varianca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varianca mund të nxirret nga llogaritja e mëposhtme.

Atëherë varianca është

Shpërndarjet e ndërlidhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse tërheqja ndalet pas një numri konstant tërheqjesh (pavarësisht nga numri i dështimeve), atëherë numri i sukseseve ndjek shpërndarjen hipergjeometrike, . Të dy funksionet janë të lidhura në mënyrën e mëposhtme: [2]

Shpërndarja negative-hipergjeometrike (si shpërndarja hipergjeometrike) merret me tërheqjet pa zëvendësim, kështu që probabiliteti i suksesit është i ndryshëm në çdo barazim. Në të kundërt, shpërndarja binomiale negative (si shpërndarja binomiale) merret me tërheqjet me zëvendësim, në mënyrë që probabiliteti i suksesit të jetë i njëjtë dhe provat të jenë të pavarura. Tabela e mëposhtme përmbledh katër shpërndarjet që lidhen me tërheqjen e sendeve:

Me zëvendësime Asnjë zëvendësim
# i sukseseve në # konstant të tërheqjeve shpërndarja binomiale shpërndarja hipergjeometrike
# i sukseseve në # konstant të dështimeve shpërndarje binomiale negative shpërndarje hipergjeometrike negative

Disa autorë [3] [4] përcaktojnë shpërndarjen negative hipergjeometrike si numrin e tërheqjeve të nevojshme për të marrë dështime. Le të jetë shënimi këtë numër. Atëherë është e qartë se ku është siç është përcaktuar më sipër. Prandaj FMP . Nëse e shënojmë numrin e dështimeve me do të thotë që kemi . Bashkësia e përcaktimit e është bashkësia . Është e qartë se dhe ajo .

  1. ^ Johnson, Norman L.; Kemp, Adrienne W.; Kotz, Samuel (2005). Univariate Discrete Distributions. Wiley. ISBN 0-471-27246-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) §6.2.2 (p.253–254)
  2. ^ Negative hypergeometric distribution in Encyclopedia of Math.
  3. ^ Rohatgi, Vijay K., and AK Md Ehsanes Saleh. An introduction to probability and statistics. John Wiley & Sons, 2015.
  4. ^ Khan, RA (1994). A note on the generating function of a negative hypergeometric distribution. Sankhya: The Indian Journal of Statistics B, 56(3), 309-313.