Shushunja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Shushunja apo ushunjëza është një krimb i fragmentuar që i përket phylum Annelida (Unazorë) dhe në nënspecien e Hirudinae[1].

Janë anelide që jetojnë në ujëra të ëmbla. Ka pak lloje detare ose tokësore. Jetojnë si ektoparazit në trupin e shtazëve të ndryshëm si te peshqit, molusqet, gjedhet etj. Ushqehen me gjakun e nikoqirit. Është e pajisur me dy ventuza.Njëra quhet ventuza e gojës,që është në pjesën e përparme të trupt.Në të hapet goja.Ndërsa ventuza e prapme e cila është më e madhe,nuk është e shpuar dhe ndodhet ne fund te trupit.Këto ventuza njëherit shërbejne edhe për të lëvizur shtaza.

Këto gjatë marrjes së gjakut tajojnë një materie qe pengon ngjizjen e gjakut të amvisit për një kohë më të gjatë.Nje numer i madh i krimabve unazor jetojn ne dete.Ne teresi krimbat jan te pajisur me zgjatime lekuro-muskulore,te cilat rendom i perdorin per levizje. Keto shtaze kan gjakun e kuq,gjakun e kane te llojit te mbyllur.Sistemi nervor i tyre është i nyjeve nervore(ganglioneve).Emri tyre rrjedh sipas formes se tyre sepse trupin e kane te ndare si unaza por ato jan te bashkuara.Perfaqesues tjeter i krimbave unazore është edhe skraja e shiut.Thithja e madhe e gjakut te amvisit mund te shkaktoje me vdekje.Rendesia e tyre është sepse nese diku është mbledhur gjaku i keq ne mund te vendosim ushunjezen aty dhe ajo do te thith gjakun e keq.Ne disa vende kultivohen per ti shitur... SHUMIMI: Shumohen në mënyrë hermafroditë.Shumohen në atë mënyrë që dy krimbat afrohen njëri pranë tjetrit dhe mbështillen me një masë jargore,me Ç'rast qelizat mashkullore te njërit krimb bëjnë frytëzimin e qelizave të krimbit tjetër.Të njëjtin veprim e kryen edhe krimbi tjetër.Pas këtij procesi krimbat ndahen.Më vonë,pas frytëzimit,secili krimb tajon lëndën jargore dhe i nxjerr jashtë vezët e frytëzuara.Në ndërkohë masa jargore ngurtësohet dhe në këtë mënyrë i mbron vezët nga lëndimet e ndryshme. RIPëRTRITJA: Ashtu si sfungjeri,hidra dhe krimbi i tokes ka aftësi të ripërtritjes.Nëse ndahen në dy pjesë,aiështë në gjendje ta përtrijë pjesën e përparm e ose të prapme të trupit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ralph Buchsbaum; Mildred Buchsbaum; John Pearse; Vicki Pearse (1987). Animals Without Backbone (bot. 3rd). Chicago: The University of Chicago Press. fq. 312–317. ISBN 0-226-07874-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)