Simbol

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
DIN 1304 pjesë 1-8
Titulli Formula karaktere
Rregullon Formula Karaktere, Formula Vendosur

1:1994 Përgjithshme Formula Karaktere

2:në vitin 1989, në fushën e meteorologjisë dhe Gjeofizikës

3:2006 prodhimin, Transportin dhe shpërndarjen e energjisë elektrike

5:1989 mekanika e lëngjeve

6:1992 elektrike komunikimit inxhinieri

7:1991 - makinat elektrike

8:1994 pushtet converters me gjysmëpërçues pajisjet
Viti i botimit nga 1989

Formula karaktere ( madhësia, simbolet) për të përshkruar fizike sasitë që përdoren. Në pajtim me DIN 1304 ("simbol") dhe ISO/IEC 80000 ("sasi të njësive") është një karakter nga një karakter themelor dhe, nëse është e nevojshme, përveç karaktere, për shembull B. Treguesit. Themelore karaktere latine dhe greke sipërme dhe vogle letra. Përveç shkronjat janë shkronja, shifra ose karaktere të veçanta (për shembull, B.*,', ~,^). Themelore, personazhet e disa prej letrave nuk janë të lejuara, përveç në rastin e variablave (dimensionless parametrat) të tilla si, për shembull, B. Reynolds numri .

Die Formelzeichen lehnen sich gelegentlich an englische oder lateinische Fachbegriffe an. Beispielsweise wird eine Kraft häufig mit dem Formelzeichen bezeichnet, das sich vom englischen force oder dem lateinischen fortitudo ableitet.

Im Druck sind nach DIN 1304 und DIN 1313 („Größen“) die Grundzeichen kursiv zu setzen. DIN 1338 („Formelschreibweise und Schriftsatz“) empfiehlt eine Schriftart mit Serifen. Eine solche Schrift beugt beispielsweise der Verwechslung des großen I () mit dem kleinen l () vor.

Shembuj të aplikimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

do Të thotë: rezistencës elektrike është e barabartë për të tensionit elektrik ndarë nga të rrymës .
do Të thotë: të energjisë është e barabartë me masë kohët e katrorin e shpejtësisë së dritës .

Formula karaktere mund vetëm një arsye karaktere të ekzistojnë, si në shembujt e mësipërm ose për të mëtejshme të përcaktuar madhësinë përveç karaktere. Shembuj të tensionit elektrik janë:

: AC dhe DC pjesë përbërëse e një tension të
: Kulmin vlerë dhe vlera RMS e një sinusoidale AC tensionit
: Real pjesë në kompleks simbol

Shpesh-të përdorura karaktere të veçanta në lidhje me formulën e karaktereve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi Prezantimi Shembull
Njësia madhësia kllapa katrore rreth Simbol i relevante madhësia
Vlera maksimale Circumflex, "Çatia"
Sasia Sasi të strokes
Vlera mesatare Overline
Vlera e pritur kënd kllapa
në një tjetër Sistem reference të transformuar përmasat Apostrof
i parë (i dytë) derivat sipas faqes një (dy) apostrof(a)
i parë (i dytë) të rrjedhura në lidhje me kohën një (dy) pika(d) me anë të formulës shenjë
komplekse conjugation Indeks i sipërm asterisk
Vektorët Arrow ose të guximshëm
Matricat Nënvizoi apo germa të zeza
Transpozimin Indeks I Sipërm "T"
Adjungierung Indeks i sipërm të kryqit të