Sippenhaft

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sippenhaft ose Sippenhaftung është fjalë gjermane që do të thotë një familje ose klan ndanë përgjegjësinë për një krim ose një vepër e kryer nga një prej anëtarëve,[1] · [2] duke justifikuar dënimin kolektiv. Si parim legal, fjala rrjedh prej ligjit gjermanMesjetë, zakonisht në formën e gjobave dhe kompensimeve.

Parimi i Sippenhaftung konsiderohet i papajtueshëm me Ligjin Themelor Gjerman dhe prandaj nuk ka përkufizim ligjor. Zbatimi i politikës familjare të dënimit kolektiv Sippenhaft nga institucionet qeveritare në Gjermani janë përpjekur, me rezultate të përziera dhe disa polemika.

Gjermania Naziste[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Gjermaninë Naziste, termi u rigjallërua për të justifikuar dënimin e farefisit (të afërmve, bashkëshortit) për shkelje të një anëtari të familjes. Në këtë formë të Sippenhaft, të afërmit e personave të akuzuar për krime kundër shtetit u mbajtën për të ndarë përgjegjësinë për ato krime dhe nënshtrohen arrestimit dhe nganjëherë ekzekutimit. Shumë njerëz që nuk kishin kryer krime u arrestuan dhe u dënuan me dekretet Sippenhaft të paraqitura pas komplotit të dështuar më 20 korrik për vrasjen e Adolf Hitlerit në korrik 1944.[3]:121-166

Shembuj të Sippenhaft-it që përdoren si kërcënim ekzistojnë brenda Wehrmacht-it që nga viti 1943. Ushtarët që akuzohen për 'papastërsi gjaku' ose ushtarë të rekrutuar nga zonat jashtë Gjermanisë filluan gjithashtu të kërcënonin dhe ndëshkonin familjet e tyre me Sippenhaft. Një shembull është rasti i Panzergrenadier Wenzeslaus Leiss, i cili u akuzua për braktisje në Frontin Lindor në dhjetor 1942. Pasi Gestapoja e Dyzeldorfit zbuloi lidhjet e dyshuara polake në familjen Leiss, në shkurt 1943 gruaja e tij, vajza dyvjeçare , dy vëllezër, motra dhe kunati u arrestuan dhe u ekzekutuan në kampin e përqendrimit në Sachsenhausen. Deri në vitin 1944, disa direktiva të përgjithshme dhe individuale u urdhëruan brenda divizioneve dhe trupave, duke i kërcënuar trupat me pasoja ndaj familjes së tyre. Pas 20 korrikut 1944 këto kërcënime u zgjeruan për të përfshirë të gjitha trupat gjermane dhe në veçanti komandantët gjermanë. Një dekret i shkurtit 1945 kërcënoi vdekjen te të afërmit e komandantëve ushtarakë, të cilët tregonin se çfarë besonte Hitleri si frikacak apo defekt kundër fytyrës së armikut. Pas dorëzimit të Königsbergut në sovjetikët në prill të vitit 1945, familja e komandantit gjerman Gjeneral Otto Lasch u arrestua. Këto arrestime u publikuan në Völkischer Beobachter.[3]:53-88

Pas dështimit të komplotit të 20 korrikut, shefi i SS Heinrich Himmler tha në një takim të GauleiterPoznań se ai do të "prezantojë përgjegjësinë absolute të të afërmve ... një zakon shumë të vjetër praktikuar ndër paraardhësit tanë". Sipas Himmlerit, kjo praktikë kishte ekzistuar midis Teutonëve të lashtë. "Kur ata vendosën një familje nën ndalim dhe e shpallën atë të paligjshme ose kur kishte gjakmarrje në familje, ata ishin krejtësisht të qëndrueshëm ... Ky njeri ka kryer tradhti, gjaku i tij është i keq, ka gjak të tradhëtar në të; që duhet të fshihet, dhe në gjakmarrje, i gjithë klani u zhduk për anëtarin e fundit, dhe kështu edhe familja e Claus von Stauffenberg do të fshihet poshtë tek anëtari i fundit ".[4]

Prandaj, të gjithë anëtarët e familjes së von Stauffenberg (oficeri i cili kishte mbjellë bombën që nuk arriti të vriste Hitlerin) ishin të gjitha nën dyshim. Gruaja e tij, Nina Schenk Gräfin von Stauffenberg, u dërgua në kampin e përqendrimit të Ravensbrück (ajo mbijetoi dhe jetoi deri në vitin 2006). Vëllai i tij, Aleksandri, i cili nuk dinte asgjë për komplotin dhe po shërbeu me Wehrmachtin në Greqi, u dërgua gjithashtu në një kamp përqendrimi. Ndëshkime të ngjashme u kryen për të afërmit e Carl Goerdeler, Henning von Tresckow, Adam von Trott zu Solz dhe shumë konspiratorë të tjerë. Erwin Rommel vendosi të kryejë vetëvrasje në vend që të gjykohej për rolin e tij të dyshuar në komplot, për shkak se ai e dinte se gruaja dhe fëmijët e tij do të vuanin shumë mirë para bindjes së tij dhe ekzekutimit.

Pas komplotit të 20 korrikut u arrestuan edhe familje të shumta të lidhura me Lidhjen e Zyrtarëve Gjermanë të sponsorizuar nga Sovjetik, të përbërë nga të burgosur gjermanë të luftës, si ato të von Seydlitz dhe Paulus. Ndryshe nga një numër i familjeve të komplotistëve më 20 korrik, ata të arrestuar për lidhje me Lidhjen nuk u liruan pas disa muajsh, por mbetën në burg deri në fund të luftës. Fëmijët e vegjël të komploterëve të arrestuar nuk u burgosën, por u dërguan në jetimore me emra të rinj: fëmijët e von Stauffenberg u emëruan "Meister".[5]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Black, Harry; Cirullies, Horst; Marquard, Günter Marquard (1967). Polec: dictionary of politics and economics = dictionnaire de politique et d'économie = Lexikon für Politik und Wirtschaft. Berlin: Walter de Gruyter. f. 786. ISBN 9783110008920. OCLC 815964978. Usual practice in totalitarian states ... to prosecute the innocent dependents of a person being prosecuted, condemned or escaped. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Pine, Lisa (1 qershor 2013). "Family Punishment in Nazi Germany: Sippenhaft, Terror and Myth". German History (në anglisht). 31 (2): 272–273. doi:10.1093/gerhis/ghs131. ISSN 0266-3554.
  3. ^ a b Loeffel, Robert (2012). Family Punishment in Nazi Germany, Sippenhaft, Terror and Myth. Palgrave. ISBN 9780230343054. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Fest, Joachim (1996). Plotting Hitler's Death. New York: Henry Holt. f. 303. ISBN 0080504213. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Loeffel, Robert (2007). "Sippenhaft, Terror and Fear in Nazi Germany: Examining One Facet of Terror in the Aftermath of the Plot of 20 July 1944". Contemporary European History. 16 (1): 51–69. doi:10.1017/S0960777306003626. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)