Skifteri kthetraverdhë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lesser Kestrel
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
F. naumanni
Emri binomial
Falco naumanni
Verdhë: zona e shtegtimit
Kaltërt: zona e dimërimit
Gjelbërt errët: banor gjithë vitit
Falco naumanni

Gjatësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

29-32 cm, krahët e hapur: 58-72 cm.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skifter i vogël, elegant. Është shumë i ngjashëm me skifterin kthetrazi (Falco tinnunculus) por dallon prej tij nga thirrja, bishti dhe krahët që janë më të shkurtër, koka dhe pjesa e sipërme e krahëve që janë në ngjyrë të kaltër në gri tek mashkulli, si dhe nga kraharori shpesh në ngjyrë të verdhë në të kuqërremtë të errët, dhe mbi të gjitha nga kthetrat që i ka të verdha.

Përhapja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në rajon hasen kryesisht gjatë shtegtimit, në tufa të mëdha shpesh të përbëra nga 10-100 individë. Folezimi vërehet në raste sporadike, por individë të veçantë janë parë në rajon gjatë periudhës së folezimit.

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumohen në koloni, mbi ndërtesat e qyteteve, në shkëmbinj, rrëpira, rrënoja etj., zakonisht në ultësira. Folezon në qoshe të mbrojtura shkëmbinjsh ose në të çara ndërtesash.

Ushqimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hanë insekte që i kapin në tokë si dhe në ajër me pikiata të lehta.

Zëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thirrje trerrokëshe qartësisht të dallueshme “çe-çe-çe”, të ngjashme me serinë e tingujve të skifterit kthetrazi, ndonëse më të shpejta dhe më cicëruese.