Sklerenkima

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Përbehet nga qeliza që kur rriten kanë mur dytësor të trashë dhe përgjithësisht të drurezuar.

Muret karakterizojnë gjithë indin, në fakt shpeshtia e tyre e konsiderueshme bën që qelizat sklerenkimatike kur diferencohen të jenë pa citoplazem ; prania e linjinës bën të mundur një rezistence më të madhe dhe fortësi në krahasim me kolenkimën. Ky ind nuk gjendet në organet që janë në fazë diferencimi, por vetëm në ato tashme të diferencuara. Dallojmë fibrat dhe sklereidet.