Jump to content

Sorbet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sorbet
Sorbet me luleshtrydhe
PjataDessert
Vendi i origjinësIran
E shpikur mërr. 550–530 BCE
Temperatura e servirjesFrozen
Përbërësit kryesorëujë, sheqer, fruta

Sorbet është një ëmbëlsirë e ngrirë e bërë duke përdorur akull të kombinuar me lëng frutash, purée frutash ose përbërës të tjerë, si verë, liker ose mjaltë. Në përgjithësi, sorbetet nuk përmbajnë produkte të qumështit.

Fjala sorbet rrjedh nga italishtja sorbetto, e cila nga ana tjetër erdhi nga turqishtja osmane ose sharbat iraniane, fillimisht duke iu referuar një lloj pijeje.[1] Fjala sharbat rrjedh nga folja arabe shariba, që do të thotë "të pish".[2]

Sherbet në Evropë ende i referohet një lloj pije me shije, ndërsa sherbet i Amerikës së Veriut është i ngjashëm me sorbet. August Escoffier e përshkruan sorbet si "akullore shumë të lehta dhe mezi të ngjizura, të shërbyera pas ushqimeve. Ato shërbejnë për freskimin e stomakut; përgatitjen e tij për të marrë siç duhet pjekjen. Janë meze dhe ndihmojnë për të ndihmuar tretjen".[3] Sorbet nganjëherë quhet "akull uji".

Besohet se sorbetet e kanë origjinën në Persinë e lashtë që në vitet 550-530 pes.[4][5][6][7] Ka një numër mitesh legjendare të origjinës, të pambështetura nga ndonjë dëshmi e njohur, që ia atribuojnë origjinën e sorbet figurave historike si perandorit romak Neroni, Marco Polo dhe dukeshës italiane Catherine de' Medici.[8][9][10]

Romakët nuk shtuan akull në pijet e tyre, sepse akulli lehtësisht i arritshëm përgjatë shpateve më të ulëta të maleve nuk ishte sanitar për t'u përdorur në përgatitjen e ushqimit.[7] Pijet e ftohta besohej se shkaktonin konvulsione, dhimbje barku dhe një mori sëmundjesh të tjera.[8] Hipokrati dihej se kishte kritikuar pijet e ftohta për shkaktimin e "flukseve të stomakut", ndërsa Seneka kritikoi kostot ekstravagante që lidhen me ëmbëlsirat e ftohta.[9] Pavarësisht kësaj, akulli dhe bora ishin përbërës të çmuar në kuzhinat e lashta, duke përfshirë kuzhinat japoneze, kineze, greke dhe romake.[8]

Përmendja e parë perëndimore e sorbet është një referencë italiane për diçka që pinë turqit.[11] Fjala sherbet hyri në gjuhën italiane si sorbetto, e cila më vonë u bë sorbet në frëngjisht.[11] August Escoffier e përshkruan sorbet si "akujt shumë të lehta dhe mezi të ngjizura, të shërbyera pas ushqimeve. Ato shërbejnë për freskimin e stomakut; përgatitjen e tij për të marrë siç duhet pjekjen. Janë meze dhe ndihmojnë për të ndihmuar tretjen".[3] Ai rekomandon që ato të regjistrojnë 15° në sakarometër dhe të jenë të konsistencës së pijshme.[3]

Receta e parë në frëngjisht për akulloret me shije shfaqet në vitin 1674, në Recueil de curiositéz rares et nouvelles de plus admirables effets de la natureNicholas Lemery.[12] Recetat për sorbeti u botuan në edicionin e vitit 1694 të Lo Scalco alla Moderna (The Modern Stiward) të Antonio Latinit.[12] Recetat për akulloret me shije fillojnë të shfaqen në Nouvelle Instruction pour les Confitures, les Liqueurs, et les Fruits të François Massialot, duke filluar me botimin e vitit 1692. Recetat e Massialot rezultojnë në një strukturë të trashë dhe me guralecë. Latini pretendon se rezultatet e recetave të tij duhet të kenë konsistencën e hollë të sheqerit dhe borës.[12] Kur evropianët kuptuan se si të ngrinin sherbetin, ata filluan të bënin sorbeto duke shtuar lëngje frutash dhe aromatizues në një bazë shurupi të thjeshtë të ngrirë. Në sherbeti në SHBA përgjithësisht nënkuptonte një qumësht akulli, por recetat nga manualet e hershme të shatërvanit të sodës përfshijnë përbërës të tillë si xhelatinë, të bardhat e vezëve të rrahura, kremin ose qumështin.[7]

Ashtu si granitat dhe akulloret e tjera, sorbet mund të bëhet pa prodhues akulloreje. Alkooli, mjalti ose shurupi i misrit mund të shtohet për të ulur pikën e ngrirjes dhe për të bërë sherbet më të buta.[13]

Sorbet zakonisht bëhet me fruta të freskëta dhe shurup të thjeshtë, por ekzistojnë lloje të tjera përgatitjesh. Sorbet i tortës shërbehet si pastrues i qiellzës midis kurseve të shijshme të një vakti.[10] Sorbet i verës së zier mund të bëhet me verë të kuqe, portokall, limon, erëza mulling, port rubin dhe të bardha veze. Sorbet i muskatit bëhet me verë ëmbëlsire, lëng limoni dhe vezë të bardha.[14]

Givré (frëngjisht për "brymosur") është termi për një sorbet që shërbehet në një lëvozhgë kokosi të ngrirë ose fruta të zbrazura, të tilla si një limon.[15] Agraz është një lloj sorbet me aromë acidike që i atribuohet nga Larousse Gastronomique rajonit të Magrebit të Afrikës së Veriut. Është bërë nga bajame, lëng verzi dhe sheqer.[16]

 1. ^ Oxford English Dictionary
 2. ^ Davidson, Alan. The Oxford Companion to Food.
 3. ^ a b c August Escoffier, The Escoffier Cook Book, 1976, Stampa:Isbn, translation of Le Guide Culinaire, 1903, p. 853
 4. ^ Book of Firsts (në anglisht). RW Press. ISBN 978-1-909284-29-6. c. 550-530 BC, First mention of flavoured snow or ice: during the Persian Empire
 5. ^ Marks, Gil (2010-11-17). Encyclopedia of Jewish Food (në anglisht). HMH. ISBN 978-0-544-18631-6. A yakhchal (ice storage) was an ancient Persian freezer. By at least 400 BCE, Persians had developed techniques for storing ice, which was gathered during the winter or carried from the tops of mountains, in large insulated underground chambers topped by domed structures. This innovation allowed ice to be available throughout the summer, even in the desert. A favorite use of this stored ice was in one of the earliest frozen desserts; the forerunner of all ice creams and sorbets, this ancient Persian mixture included ice, honey, and various flavors, notably saffron and fruits.
 6. ^ Nutt, Frederick (25 korrik 2022). The Complete Confectioner or The Whole Art of Confectionary Made Easy: Also Receipts for Home-made Wines, Cordials, French and Italian Liqueurs &c (në anglisht). S. Leigh and Baldwin Cradock, and Joy (publikuar 1819).
 7. ^ a b c Weir, Robin; Quinzio, Jeri (2015-07-23). "Sherbet". The Oxford Companion to Sugar and Sweets (në anglisht). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-931339-6. Marrë më 2018-07-20 – nëpërmjet Oxford Reference.
 8. ^ a b c Goldstein, Darra, red. (2015). The Oxford Companion to Sugar and Sweets (në anglisht).
 9. ^ a b Toussaint-Samat, Maguelonne (2009). A History of Food (në anglisht). Wiley. fq. 675.
 10. ^ a b Weir, Caroline; Weir, Robin (2010). Ice Creams, Sorbets & Gelati:The Definitive Guide (në anglisht). Grub Street Cookery. fq. 9. ISBN 978-1909808935.
 11. ^ a b Cousineau, Phil (2012-09-11). The Painted Word: A Treasure Chest of Remarkable Words and Their Origins (në anglisht). Simon and Schuster. ISBN 9781936740253. By the time it left the deserts of Persia for the cities of Europe it had been transformed into an "Orientalized" dessert called sorbetto in Italian and sorbet in French.
 12. ^ a b c Powell, Marilyn (2005). Cool: The Story of Ice Cream (në anglisht). Toronto: Penguin Canada. ISBN 978-0-14-305258-6. OCLC 59136553.
 13. ^ Pappas, Lou Seibert (prill 1997). Sorbets and Ice Creams: And Other Frozen Confections (në anglisht). Chronicle Books. fq. 11–15. ISBN 978-0-8118-1573-4.
 14. ^ Liddell, Caroline; Weir, Robin (1996-07-15). Frozen Desserts: The Definitive Guide to Making Ice Creams, Ices, Sorbets, Gelati, and Other Frozen Delights (në anglisht). Macmillan. ISBN 978-0-312-14343-5.
 15. ^ "What does givré mean?". www.definitions.net (në anglisht). Marrë më 2022-03-11.
 16. ^ Hamlyn (2 gusht 2018). The New Larousse Gastronomique (në anglisht). Octopus Books. ISBN 9780600635871.