Dallime mes rishikimeve të "Televizioni"

Jump to navigation Jump to search
144 bytes removed ,  6 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Shiko edhe)
{{Ky artikull|Ky artikull merret me '''Televizioni''' si '''sistem për transmetimin e programëve''', për trajta tjera të fjalës Televizioni, shiko [[Televizioni (kthjellim)]].}}
 
[[Skeda:Braun HF 1.jpg|thumb|right|[[Braun|Braun HF 1]], [[Gjermani]], [[1959]]]]
 
'''Televizioni''' ''([[shk.]] '''TV''')'' është një sistem i emitimtimitimet të programeve.
 
== Shiko edhe ==
Në kuptimin shoqëror ky term përdoret për emituesit e programeve.
 
Televizioni , apo TV për të shkurtër , ( nga televizioni francez , do të thotë " televizor " ; nga τῆλε lashtë greke ( Tele ) , që do të thotë " larg " , dhe Visio Latine , që do të thotë " të parit " ) është një medium telekomunikacionit për transmetimin dhe marrjen e imazhe lëvizin që mund të jetë pikturë njëngjyrëshe ( zi - dhe - bardhë ) ose me ngjyrë , me ose pa zë shoqërues . " Televizioni " mund t'i referohet në mënyrë specifike për një televizor , program televiziv , ose të transmetimit televiziv. .
 
Komerciale në dispozicion që nga fund të 1920 , televizori është bërë e zakonshme në shtëpitë , bizneset dhe institucionet , veçanërisht si një mjet për reklamat , një burim i argëtuese , dhe lajme . Që nga viti 1950 , televizioni ka qenëmedium kryesor për formim e opinionit publik . [ 1 ] Që nga viti 1970 , disponueshmëria e video kaseta , laserdiscs , DVD dhe tani Blu- ray disqe kanë rezultuar në televizor shpesh duke u përdorur për shikimin e regjistruar si edhe si material transmetimit. Në vitet e fundit , televizioni Interneti ka parë ngritjen e televizionit në dispozicion nëpërmjet internetit përmes shërbimeve të tilla si iPlayer dhe Hulu .
 
Në vitin 2009 , 78 % e familjeve në botë në pronësi të paktën një televizor , një rritje prej 5 % mbi vitin 2003. [ 2] ]
 
Edhe pse forma të tjera të tilla si televizion me qark të mbyllur ( CCTV ) janë në përdorim , përdorimi më i zakonshëm e mesme është për transmetim televiziv, i cili ishte modeluar ne sistemet ekzistuese të radio transmetimit të zhvilluara në vitet 1920 , dhe përdor të lartë - powered radio - frekuencave transmetues për të transmetuar sinjalin televiziv për të marrësit individual TV .
 
Sistemi televiziv transmetimit është shpërndarë në mënyrë tipike me anë të transmetimeve të radios në kanalet e caktuara në brezin 54-890 MHz frekuencave . [ 3 ] Sinjalet tani transmetohen shpesh me stereo apo surround sound në shumë vende . Deri të viteve 2000 , programet e transmetuara televizive janë transmetuar në përgjithësi si një sinjal televiziv analog , por gjatë dekadës disa vende shkuan pothuajse ekskluzivisht dixhitaledigjitale .
 
Një standardi televizori përmban qarqeve të shumta të brendshme elektronike, duke përfshirë ato për pranimin dhe deshifrim sinjale transmetuese . Një pajisje ekran vizuale e cila i mungon një akordues quhet si duhet një monitor video, në vend se një televizion . Një sistem televizion mund të përdorin standarde të ndryshme teknike të tilla si televizion dixhital ( DTV ) dhe televizion definicion të lartë (HDTV). Sistemet televizive janë përdorur edhe për mbikëqyrjen , kontrollin e procesit industriale , dhe udhëzuese të armëve , në vendet ku vëzhgimi i drejtpërdrejtë është e vështirë ose e rrezikshme . Disa studime kanë gjetur një lidhje midis ekspozimit fillimet në televizion dhe ADHD . [ 4 ]
 
Në fazat e para të zhvillimit , televizioni punësuar një kombinim të teknologjive optike , mekanike dhe elektronike për të kapur , të transmetojë dhe të shfaqin një imazh vizual . Nga fund të viteve 1920 , megjithatë , ato punësojnë vetëm teknologjive optike dhe elektronike janë duke u hulumtuar . Të gjitha sistemet televizive moderne u mbështet në këtë të fundit , edhe psenjohuritë e fituara ngapuna në sistemet elektromekanike ishte vendimtar në zhvillimin e televizionit të plotë elektronik .
 
 
 
Një standardi televizori përmban qarqeve të shumta të brendshme elektronike, duke përfshirë ato për pranimin dhe deshifrim sinjale transmetuese . Një pajisje ekran vizuale e cila i mungon një akordues quhet si duhet një monitor video, në vend se një televizion . Një sistem televizion mund të përdorin standarde të ndryshme teknike të tilla si televizion dixhitaldigjital ( DTV ) dhe televizion definicion të lartë (HDTV). Sistemet televizive janë përdorur edhe për mbikëqyrjen , kontrollin e procesit industriale , dhe udhëzuese të armëve , në vendet ku vëzhgimi i drejtpërdrejtë është e vështirë ose e rrezikshme . Disa studime kanë gjetur një lidhje midis ekspozimit fillimet në televizion dhe ADHD . [ 4 ]
 
Në fazat e para të zhvillimit , televizioni punësuar një kombinim të teknologjive optike , mekanike dhe elektronike për të kapur , të transmetojë dhe të shfaqin një imazh vizual . Nga fund të viteve 1920 , megjithatë , ato punësojnë vetëm teknologjive optike dhe elektronike janë duke u hulumtuar . Të gjitha sistemet televizive moderne u mbështet në këtë të fundit , edhe psenjohuritë e fituara ngapuna në sistemet elektromekanike ishte vendimtar në zhvillimin e televizionit të plotë elektronik .
 
Braun HF 1 marrës televiziv , Gjermani , 1958
 
Dizajn Nipkow -së nuk do të jetë praktike deri përparimet në teknologji përforcues tub u bë në dispozicion . Harton Më vonë do të përdorë një pasqyrë e rradhës - daulle skaner për të kapur imazhin dhe një rreze tub katodë ( KRRT ) si një pajisje ekran , por lëvizin imazhet ende nuk ishte e mundur , për shkak të ndjeshmërisë së dobët të sensorë selen . Në 1907, shkencëtar rus Boris Rosing u bë shpikësi i parë për të përdorur një KRRT në pranuesit e një sistemi televiziv eksperimentale . Ai përdori pasqyrë - daulle skanim për të transmetuar forma të thjeshta gjeometrike në KRRT . [ 7 ]
 
 
 
 
 
Vladimir Zworykin tregon televizion elektronike (1929) .
 
Nga 1927, shpikësi ruse Léon Theremin zhvilluar një sistem TV pasqyrë - daulle - bazë e cila përdoret gërshetim për të arritur një zgjidhje imazhi i linjave 100 . [ 17 ]
 
 
 
 
 
Philo Farnsworth
=== Televzionet shqiptare ===
{{ShqipTV}}
tung mfalni.
por deshta me dit pse nuk fillon familja moderne ma e cila na mungon shummmmmmmmmmm.
 
[[Kategoria:Media|{{PAGENAME}}]]

Menyja e lëvizjeve