Dallime mes rishikimeve të "Pyjet e Vjenës"

Jump to navigation Jump to search
3.981 bytes added ,  5 vjet më parë
Krijuar nga përkthimi i faqes "Vienna Woods"
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Vienna Woods")
 
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Vienna Woods")
 
== Vendi ==
Pyjet e Vjenës janë të kufizuara nga lumenjtë Triesting, Gölsen, Traisen dhe [[Danubi|Danubit]], dhe janë në kufi të Mostviertel dhe Industrieviertel, dy nga katër të katërtat4/4 e Austrisë së ulët. Duke arritur në vetë qytetin e Vjenës në vete, ato janë një destinacion i preferuar në natyrë për një zonë të populluar dendur përreth qytetit.<ref>{{Stampa:Cite book|title=Wanderatlas Wienerwald|publisher=Freytag und Berndt|year=1975|isbn=3-85084-661-X}}</ref>
 
== ReferencesGjeografia ==
Më e larta lartësi në pyjet e Vjenës është Schöpfl me {{Stampa:Convert|893|m|ft}} mbi nivelin e detit, në vendin e observatorit Leopold Figl. Lumenjë të rëndësishëm në pyjet e Vjenës janë Wien, Schwechat dhe Triesting. Më verilindori Leopoldsberg me pamje nga Danubi dhe pellgu Vjenez formon fundin lindor të zinxhirit Alpin.
 
Edhe pse pyjet e Vjenës janë një zonë e mbrojtur dhe hapësirë e rëndësishme rekreative, ata janë të kërcënuar nga zgjerimi urban. Lainzer Tiergarten, një park i gjerë i populluar nga derra të egër dhe kafshë të tjera pyjore, si dhe parku ''Schwarzenberg'', u krijuan në territorin e qytetit të Vjenës, gjatë shekullit të 19-të. Parku natyror Sandstein''-Wienerwald ''është afër Purkersdorf, rreth 20&#x20;km (12&#x20;mi) në perëndim të Vjenës. Ka edhe disa shpella, të tilla si ''Dreidärrischenhöhle'' ("shpella e tre njerëzve të shurdhër").
[[Skeda:Vienna_Woods_in_winter.jpg|parapamje|Pappelstraße në qarkun 14-të të Vjenës, Penzing, një zonë banimi në kufi të Wienerwald]]
[[Skeda:Stiftskirche_Klosterneuburg_Südansicht.JPG|parapamje|Kisha Abbey e Manastirit Klosterneuburg në pyjet e Vjenës]]
 
== Gjeologjia ==
Vargjet malore të pyjeve të Vjenës janë tranzicioni në mes Alpeve Lindore dhe Karpateve, të ndara nga [[Danubi|D]]<nowiki/>anubi dhe disa linja tektonike pranë Vjenës. Në anën veriore është pjesa e Alpeve' zona gur ranore, përderisa pjesa jugore e saj është pjesë e Alpeve Gëlqerore Veriore. Në lindje, kufiri është linjë termike, e cila formon një linjë gjeologjike ndarëse të pellgut të Vjenës. Ahet, lisat dhe shkozat rriten në të gjithë veriun e pyllit Wienerwald; në jug janë halorët, kryesisht pishat dhe bredhat. ''Föhrenberge'' (Malet me pisha) parku natyror është në rajonin e fundit.
 
== Histori ==
Pyjet e Vjenës ndoshta kanë qenë të populluara që nga të shekulli 8. Nën ndikimin e Avarëve, një popullatë Sllave u vendosën këtu pas Völkerwanderung, e cila mund të llogaritet për emrat e fshatit të tillë si Dobling, Liesing ose Gablitz. Pyjet e Vjenës ishin një tokë princërore për gjueti, por nga shekulli i 16-të e më tutje ishte prezente pylltaria. Nga 1840 zhvillimi industrial inkurajoi rritjen e vendbanimit të zonës. Në 1870, planet u sjellë përpara për të pastruar shumicën e pyllit, por kjo shkaktoi një rezistencë publike të gjerë, në të cilën Josef Schöffel ishte një nga figurat më të rëndësishme.
 
Në vitin 1987, guvernatorët e shteteve të [[Vjena|Vjenës]], Austrisë së ulët dhe Burgenland nënshkruan Deklaratën e pyjeve të Vjenës'' ''për mbrojtjen e natyrës në rajon. Aktorja e filmave [[Hedy Lamarr]], në përputhje me kërkesën e saj për kur ajo vdiq, të kishte hirin e saj të përhapur në Pyjet e Vjenës.<ref>[http://www.mischief-films.com/sub2.php?ID=1&S=E Calling Hedy Lamarr], Mischief Films</ref>
 
== Referencat ==
{{Reflist}}
 
== Lidhje të jashtme ==
* <span><span>[[File:Commons-logo.svg|lidhje=|alt=|16x16px]]</span></span><span></span><span> Mediat e lidhura me </span>[[c:Category:Wienerwald|Wienerwald]]<span> në Wikimedia Commons</span>
* [http://www.biosphaerenparks.at/biosphaerenparks/index_engl.cfm Austriake Të Rezervave Të Biosferës]
* [http://geoimages.berkeley.edu/wwp306/html/ClemensPfeiffer.html 360°x180° panoramike imazh të Wienerwald (QuickTime e nevojshme)]
 
=== Lidhjet në gjuhën Gjermane ===
* [http://www.bpww.at/ Biosferës Park Wienerwald]
* (Gjermanisht)—[http://www.naturparke.at/index2.html?foehren/home.html Parkut natyror të Föhrenberge]
* (Gjermanisht)—[http://www.naturparke.at/sparbach/home.html Parkut Natyror Sparbach]
* (Gjermanisht)—[http://www.purkersdorf-online.at/naturpark/ Parkut natyror të Sandstein-Wienerwald]
* (Gjermanisht)—[http://www.netzwerk-wienerwald.at/ Rrjeti Wienerwald]
* (Gjermanisht)—[http://www.salamandra.at/wienerwald/ Wienerwald (Vjenë Pyll) — Flora + Fauna]
96

edits

Menyja e lëvizjeve