Ndryshimi mes inspektimeve të "Himni kombëtar"

Jump to navigation Jump to search
v
Rregullime te vogla
v (Rregullime te vogla)
 
'''Himni kombëtar''' është [[kënga]] zyrtare e një [[shteti]]. Himni shpesh mbart shumë [[vlera]] dhe teksti i himnit në shumicën e rasteve është i mbushur me [[figura letrare]] e [[simboli|simbole]] që lavdërojnë [[shteti]]n të cilit i përket ky himn. Ai luhet gjatë ceremonive zyrtare, ngjarjeve solemne ose veprimtarive ndërkombëtare ku shteti përfaqësohet.
 
Himni Kombëtar i Shqipërisë është himni i flamurit, që ishte një marsh rumun kompozuar nga Ciprian Porumbescu, ndërsa autor i tekstit Rilindasi Asdreni.
 
Sipas Lagush Poradecit, ky u zgjodh si himni i Shqipërisë sepse: “… kjo ngjau se populli e gjeti të pëlqyer; vetë e dëshiroi ai ashtu, nga gjiri i tij i dha trajtën dhe frymën, vetë e shënjtëroi, duke e dashur me zemër gjer në therori dhe më shumë e përtej vetëtherorisë. Me të luftuan çetat e kryengritjes që ishin nëpër gjithë viset e Atdheut, dhe vdiqën vdekjen e ëmbël dëshmorët e lirisë. Me të u ngrit Flamuri në Vlorë...”. Me pak fjalë, kjo do të thotë që ngritja e flamurit nën tingujt dhe fjalët e “Betimit mbi flamur” ishte vetëm një akt formal nga ana e [[Ismail QemalitQemali]]t për ta njohur këtë këngë si këngën tonë kombëtare.
Himni Kombëtar ishte një marsh rumun kompozuar nga Ciprian Porumbescu, ndërsa autor i tekstit Rilindasi Asdreni.
"Himni IHimnii Flamurit" ështeështë i vetmi himn në botëkombëtar që i kushtohet simbolit të flamurit.
Sipas Lagush Poradecit, ky u zgjodh si himni i Shqipërisë sepse: “… kjo ngjau se populli e gjeti të pëlqyer; vetë e dëshiroi ai ashtu, nga gjiri i tij i dha trajtën dhe frymën, vetë e shënjtëroi, duke e dashur me zemër gjer në therori dhe më shumë e përtej vetëtherorisë. Me të luftuan çetat e kryengritjes që ishin nëpër gjithë viset e Atdheut, dhe vdiqën vdekjen e ëmbël dëshmorët e lirisë. Me të u ngrit Flamuri në Vlorë...”. Me pak fjalë, kjo do të thotë që ngritja e flamurit nën tingujt dhe fjalët e “Betimit mbi flamur” ishte vetëm një akt formal nga ana e Ismail Qemalit për ta njohur këtë këngë si këngën tonë kombëtare.
"Himni I Flamurit" ështe i vetmi himn në botë që i kushtohet simbolit të flamurit.
 
[[Kategoria:Himne kombëtare]]

Menyja e navigimit