Dallime mes rishikimeve të "Drini i Bardhë"

Jump to navigation Jump to search
3 bytes added ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Lum që përshkon pjesën perëndimore të Kosoves, respektivisht Rrafshin e Dukagjinit. Drini buron rrëzë malit të Rusolisë nga gurra e shpellës së Radavcit, në 586 m lartësi mbidetare, ku krijon edhe një ujëvarë të bukur, para se të zbresi në rrafshira dhe bashkohet afër qytetit të Kukësit me [[Drini i Zi |Drinin e Zi]] për të formuar [[Drini|Drinin]] që në antikitetë njihet më emrin ''Drillon''. Sasia e burimit arrinë 30 m në seond, ku krijon edhe një ujëvarë të lartë prej 30 m. Sipërfaqja e ujmbledhësit të Drinit të Bardhë në Kosovë është 4265 km2. Ka regjim mesdhetar, me maksimum në mars dhe nëntor, e minimum në maj dhe shtator.
[[Figura:Drini_2005_01.jpg|thumb|300px|right|Kanioni i Drinit afër Gexhës në Janar (Foto nga Shkelzen Rexha]]
Në territorin e Kosovës, Drini gjarpëron për 122 km në drejtimin veri-jug. Ai mbledhë me vete edhe ujërat e [[Lumbardhi i Pejës|Lumbardhit të Pejës]], [[Ereniku|Erenikut]], e [[Lumbardhi i Prizrenit|Lumbardhit të Prizrenit]]. Me një madhësi prej 4,646 km², bazeni i Drinit është më i madhi nga katër bazenet ujëmbledhëse të Kosovës.

Menyja e lëvizjeve