Dallime mes rishikimeve të "Lëvizja Anti-Duhan në Gjermaninë Naziste"

Jump to navigation Jump to search
 
==Kërkimi shkencor==
Kërkimi shkencor dhe studimet rreth efektit të duhanit në shëndetin e popullsisë ishin më të avancuara në Gjermani sesa në ndonjë vend tjetër në kohën kur Nazistët ishin në fuqi.<ref name=BMJATCNLKAPHG/> Lidhjet midis kancerit të mushkërive dhe duhanit u provuan për herë të parë në Gjermaninë Naziste,<ref name="NWC173"/><ref name=OANFRIPH>{{citation|url=http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/full/34/3/537|title=Odol, Autobahne and a non-smoking Führer: Reflections on the innocence of public health|author=Johan P. Mackenbach|accessdate=2008-06-01|journal=International Journal of Epidemiology|volume=34 |issue=3 |pages=537–9 |year=2005|pmid=15746205|month=June|doi=10.1093/ije/dyi039}}</ref><ref name="SUF155">{{Harvnb|Schaler|2004|p=155}}</ref> në kundërshtim me besimin popullor se shkencëtarët amerikanë dhe britanikë ishin të parët që e zbuluan atë në vitet 1950.<ref name="NWC173"/> Kërkime shkencore të financuara nga Nazistët zbuluan shumë pasoja shkatërrimtare të pirjes së duhanit mbi shëndetin.<ref name="INJPR98">{{Harvnb|Coombs|Holladay|2006|p=98}}</ref> Gjermania Naziste mbështeste kërkimin shkencor epidemiologjik të pasojave të dëmshme të përdorimit të duhanit.<ref name="PHCM252"/> Hitleri personalisht dha mbështetje financiare për ''Wissenschaftliches Institut zur Erforschung der Tabakgefahren'' (Instituti për Studimin e Rreziqeve të Duhanit) në Universitetin e Jenës, ei kryesuar nga Karl Astel.<ref name="HRCPL1374"/><ref name="NWC207">{{Harvnb|Proctor|1999|Ref=CITEREFProctor1999|p=207}}</ref> I themeluar më 1941, ishte instituti më i rëndësishëm anti-duhan në Gjermaninë Naziste.<ref name="NWC207"/>
 
Franz H. Müller më 1939 dhe E. Schairer më 1943 ishintëishin të parët që përdorën metoda epidemiologjike për të studiuar kancerin e mushkërive te duhanpirësit.<ref name="HRCPL1374"/> Më 1939, Müller publikoi një raport studimor në një revistë të mirënjohur për kancerin që deklaronte se kanceri i mushkërive ishte më i përhapur ndër duhanpirësit.<ref name="PHCM252"/> Müller, i përshkruar si "babai i humbur i epidemiologjisë eksperimentale",<ref name="NWC191">{{Harvnb|Proctor|1999|p=191}}</ref> ishte anëtar i Trupave Lëvizës Nacional Socialistë (NSKK) dhe Partisë Naziste (NSDAP). Teza mjekësore e Müllerit të vitit 1939 ishte studimi i parë i kontrolluar epidemiologjik rreth lidhjes midis duhanit dhe kancerit të mushkërive. Përveçse përmendte rritjen e mundësisë së shfaqjes së kancerit të mushkërive dhe shumë nga shkaqet mbrapa tij si pluhuri, gazrat e shkarkimit të makinave, tuberkulozin, rrezet X dhe ndotësit e nxjerrë nga fabrikat, letrat e Müllerit tregonin se "rëndësia e tymit të duhanit është në prioritet kryesor".<ref name="NWC194">{{Harvnb|Proctor|1999|p=194}}</ref>
 
Mjekët e Rajhut të Tretë ishin të vetëdijshëm se duhanpirja ishte e përgjegjshme për sëmundjet kardiake, që konsiderohej sëmundja më serioze që rezultonte nga duhanpirja. Përdorimi i nikotinës ndonjëherë konsiderohej i përgjegjshëm për raportimet në rritje të infarktit miokardiak në vend. Në vitet e mëvonshme të Luftës së Dytë Botërore, studiuesit e kosideronin nikotinën një faktor të rëndësishëm të sëmundjeve të zemrës në personelin ushtarak në Frontin Lindor. Një patolog i Heer studioi tridhejtë e dy ushtarë të rinj që kishin vdekur nga infarkti miokardiak në front dhe dokumentuan më 1944 një raport në të cilin të gjithë ata ishin "duhanpirës të thekur". Ai citoi opinionin e patologut Franz Buchner se cigarja është "një helm koronar i shkallës së parë".<ref name="NWC187"/>
1.822

edits

Menyja e lëvizjeve