Stacioni i punës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një stacion pune është një kompjuter i veçantë i krijuar për aplikime teknike ose shkencore. Të destinuar kryesisht për t'u përdorur nga një përdorues i vetëm, ato zakonisht janë të lidhur me një rrjet lokal dhe ekzekutojnë sisteme operative me shumë përdorues. Termi stacion pune është përdorur lirshëm për t'iu referuar çdo gjëje nga një terminal kompjuteri kryesor te një kompjuter personal i lidhur me një rrjet, por forma më e zakonshme i referohet klasës së harduerit të ofruar nga disa kompani të tanishme dhe të zhdukura si Sun Microsystems, Silicon Graphics, Apollo Computer, DEC, HP, NeXT, dhe IBM të cilat fuqizuan revolucionin e grafikës kompjuterike 3D të fundit të viteve 1990.