Stefano Benni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stefano Benni

Stefano Benni (lindi më 12 gusht 1947) është një shkrimtar, poet dhe gazetar satirik italian. Librat e tij janë të përkthyera në rreth 20 gjuhë të tjera të huaja dhe shënuan sukses të dukshëm tregtar. 2.5 milion kopje të librave të tij janë shitur në Itali. 

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Benni ka shkruar shumë romane dhe antologji të suksesshme, ndër të cilat janë "Bar Sport, Elianto, Terra!" La compagnia dei celestini, Baol, Comici spaventati guerrieri, Saltatempo, Margherita Dolcevita dhe Il bar sotto il mare". Ai gjithashtu ka punuar me revistat javore: "L'espresso dhe Panorama", dhe me satirikën "Cuore" dhe "Tango", revistat mujore "Linus" dhe "Il Mago" (ku filloi dhe botoi me këste pjesë e Bar Sport ), dhe gazetat "La Repubblica" dhe "il manifest ".

Ai gjithashtu ka shkruar edhe skica televizive për Beppe Grillo në fillim të karrierës së Grillos, dhe një nga këto skica - të quajtura "Pietro Longo = P2" - bëri që Psdi të kërkonte nga komisioni RAI të hiqte Grillo nga RAI TV. Kërkesa e tyre u refuzua.

Më 1989, me Umberto Angelucci, Benni drejtoi filmin "Musica" per "vecchi animali", përshtatur nga libri i tij Comici spaventati guerrieri, me aktorët Dario Fo, Paolo Rossi dhe Viola Simoncioni. Dy vjet më parë ai ishte gjithashtu skenarist i një filmi tjetër, "Topo Galileo" nga Francesco Laudadio, me protagonist shokun e tij Beppe Grillo dhe me muzikë nga Fabrizio De André dhe Mauro Pagani .

Me muzikantin e xhazit Umberto Petrin, ai shkroi "Misterioso. Viaggio nel silenzio di Thelonius Monk."

Romanet e tij përmbajnë, brenda situatave dhe botëve imagjinare, një satirë të fortë të shoqërisë italiane gjatë dekadave të fundit. Stili i tij i të shkruarit përfshin shumë lojëra fjalësh, neologjizma dhe parodi të stileve të tjera letrare. [1]

Në janar dhe shkurt tè vitit 2010, ai prezantoi ngjarjen "Bennac", një takim midis tij dhe shkrimtarit francez Daniel Pennac .

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bar Sport (1976)
 • Prima o poi l'amore arriva (1981)
 • Terra! (1983), përkthyer në anglisht nga Annapaola Cancogni (1985) ( Pantheon Books )
 • Stranalandia (1984)
 • Comici spaventati guerrieri (1986)
 • Il bar sotto il mare (1987)
 • Baol (1990)
 • Ballate (1991)
 • La compagnia dei Celestini (1992)
 • L'ultima lacrima (1994)
 • Elianto (1996)
 • Bar Sport Duemila (1997)
 • Blues in sedici (1998)
 • Teatro (1999)
 • Spiriti (2000)
 • Dottor Niù, corsivi diabolici per trajgji evitabili (2001)
 • Saltatempo (2001), përkthyer në anglisht nga Antony Shugaar si Timeskipper (2008)
 • Akille pie 'veloce (2003)
 • Margherita Dolcevita (2005)
 • Misterioso : viaggio nel silenzio di Thelonious Monk (2005) (përfshin DVD)
 • La grammatica di Dio (2007)
 • Pane e Tempesta (2009)
 • Le Beatrici (2011)
 • La Traccia dell'Angelo (2011)
 • Di tutte le ricchezze (2012)
 • La bottiglia magica (2016)
 • Prendiluna (2017)
 • Giura (2020)

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1.    1.      ↑ Stefano Benni biography, International Literature Festival Berlin.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Stefano Benni biography Arkivuar 1 dhjetor 2017 tek Wayback Machine, International Literature Festival Berlin.