Jump to content

Stetoskopi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stetoskopi modern

Stetoskopi është një pajisje mjekësore akustike për dëgjimin e tingujve të brendshëm të një kafshe ose trupi njerëzor. Zakonisht ka një rezonator të vogël në formë disku, i cili vendoset në lëkurë, dhe një ose dy tuba të lidhur me dy kufje. Një stetoskop mund të përdoret për të dëgjuar tingujt e bërë nga zemra, mushkëritë ose zorrët, si dhe rrjedhja e gjakut në arteriet dhe venat. Në kombinim me një sfigmomanometër manual, zakonisht përdoret kur matet shtypja e gjakut.

Më rrallë, "stetoskopët e mekanikut", të pajisur me shirita në formë shufre, përdoren për të dëgjuar tingujt e brendshëm të bërë nga makinat, siç është diagnostikimi i një motori automobilistik që funksionon keq duke dëgjuar tingujt të pjesëve të saj të brendshme. Stetoskopët mund të përdoren gjithashtu për të kontrolluar dhomat shkencore të vakumit për rrjedhjet dhe për detyra të ndryshme të tjera të shkallës së vogël të monitorimit akustik.

Stetoskopi u shpik në Francë në vitin 1816 nga Rene laennec. Ai përbëhej nga një tub prej druri dhe ishte monoural. Laennec shpiku stetoskopin sepse nuk ishte e rehatshme duke e vendosur veshin direkt në gjoksin e një gruaje për të dëgjuar zemrën e saj.[1][2]:186 Ai vuri re se një copë letër e mbështjellë, e vendosur midis gjoksit të pacientit dhe veshit të tij, mund të forconte tingujt e zemrës pa kërkuar kontakt fizik.[3] Pajisja e Laennec ishte e ngjashme me borinë e zakonshme të veshit, një formë historike e aparatit të dëgjimit; në të vërtetë, shpikja e tij ishte pothuajse e padallueshme në strukturë dhe funksion nga trumbeta, e cila zakonisht quhej "mikrofon". Laennec e quajti pajisjen e tij "stetoskop"[4] (steto- + -scope, "shtrirje gjoksi"), dhe ai e quajti përdorimin e saj "auskultrues të ndërmjetme", sepse ishte auskultrues me një mjet të ndërmjetëm midis trupit të pacientit dhe veshit të mjekut. Stetoskopi i parë fleksibël i çdo lloji mund të ketë qenë një instrument binaural me nyje të artikuluar jo shumë qartë i përshkruar në vitin 1829.[5] Në vitin 1840, Golding Bird përshkruan një stetoskop që ai kishte përdorur me një tub fleksibël. Bird ishte i pari që publikoi një përshkrim të një stetoskopi të tillë, por ai vuri në dukje në letrën e tij ekzistencën e mëparshme të një dizajni të mëparshëm (për të cilin ai mendonte se ishte me dobi të vogël), të cilin ai e përshkroi si boria e veshit të gjarprit. Stetoskopi i shpendëve kishte një kufje të vetme.[6]

Në vitin 1851, mjeku irlandez Arthur Leared shpiku një stetoskop binaural, dhe më 1852, George Philip Cammann përsosi projektin e instrumentit të stetoskopit (që përdorte të dy veshët) për prodhimin komercial, i cili është bërë standardi që nga ajo kohë. Cammann gjithashtu shkroi një traktat kryesor mbi diagnozën me anë të auskultruesit, të cilën stetoskopi i rafinuar binaural e bëri të mundur. Deri në 1873, ka pasur përshkrime të një stetoskopi diferencial që mund të lidhej në vende paksa të ndryshme për të krijuar një efekt të lehtë stereo, megjithëse ky nuk u bë një mjet standard në praktikën klinike.

Somerville Scott Alison përshkroi shpikjen e tij të stetofonit në Royal Society më 1858; stetofoni kishte dy këmbana të ndara, duke lejuar përdoruesin të dëgjojë dhe krahasojë tinguj që rrjedhin nga dy vende diskrete. Kjo u përdor për të bërë studime përfundimtare mbi dëgjimin binaural dhe përpunimin auditor që njohuri të përparuara për lokalizimin e shëndoshë dhe përfundimisht çojnë në një kuptim të bashkimit binaural.[7]

Historiani mjekësor Jacalyn Duffin ka argumentuar se shpikja e stetoskopit shënoi një hap të madh në ripërcaktimin e sëmundjes nga të qenit një sërë simptomash, deri në sensin aktual të një sëmundjeje si problem me një sistem anatomik edhe nëse nuk ka simptoma të dukshme. Ky rikonceptim ka ndodhur pjesërisht, argumenton Duffin, sepse përpara stetoskopëve, nuk kishte instrumente jo-vdekjeprurëse për të eksploruar anatominë e brendshme.[8]

Një mjek duke përdorur një stetoskop për të dëgjuar barkun e një pacienti

Stetoskopët janë një simbol i profesionistëve të kujdesit shëndetësor. Ofruesit e kujdesit shëndetësor shpesh shihen ose përshkruhen të veshur një stetoskop rreth qafës. Një studim hulumtues i vitit 2012 pohoi se stetoskopi, kur u krahasua me pajisjet e tjera mjekësore, kishte ndikimin më të lartë pozitiv në besueshmërinë e perceptuar të praktikuesit të parë me të.[9]

Mendimet mbizotëruese mbi dobinë e stetoskopit në praktikën aktuale klinike ndryshojnë në varësi të specialitetit mjekësor. Studimet kanë treguar që aftësia e auskultacionit (d.m.th. aftësia për të bërë një diagnozë bazuar në atë që dëgjohet përmes një stetoskopi) ka qenë në rënie për disa kohë, të tilla që disa arsimtarë të mjekësisë po punojnë për rivendosjen e saj.[10][11][12]


Në praktikën e përgjithshme, matja tradicionale e shypjes së gjakut duke përdorur një sfigmomanometër mekanik me pranga dhe stetoskop inflatable gradualisht po zëvendësohet me monitorë të automatizuar të shtypjes së gjakut.[13]

 1. ^ Roguin A (shtator 2006). "Rene Theophile Hyacinthe Laënnec (1781–1826): The Man Behind the Stethoscope". Clin Med Res (në anglisht). 4 (3): 230–5. doi:10.3121/cmr.4.3.230. PMC 1570491. PMID 17048358.
 2. ^ Picard, Liza (2005). Victorian London: the life of a city, 1840–1870 (në anglisht). London: Weidenfeld & Nicolson. ISBN 978-0297847335.
 3. ^ Risse, Guenter (1999). Mending Bodies, Saving Souls (në anglisht). Oxford: Oxford University Press. fq. 316. ISBN 978-0-19-505523-8.
 4. ^ "Laennec's new system of diagnosis", The Quarterly Journal of Foreign Medicine and Surgery and of the Sciences Connected with Them (në anglisht), 2: 51–68, 1820.
 5. ^ Wilks, p. 490, cites Comins, "A flexible stethoscope", Lancet 29 August 1829.
 6. ^ Samuel Wilks, "Evolution of the stethoscope", Popular Science, vol. 22, no. 28, pp. 488–91, Feb 1883 ISSN 0161-7370.
  Golding Bird, "Advantages presented by the employment of a stethoscope with a flexible tube", London Medical Gazette, vol. 1, pp. 440–12, 11 dhjetor 1840.
 7. ^ Wade, Nicholas J.; Deutsch, Diana (korrik 2008). "Binaural Hearing – Before and After the Stethophone" (PDF). Acoustics Today (në anglisht): 16–27.
 8. ^ Duffin, Jacalyn. "Big Ideas: Jacalyn Duffin on the History of the Stethoscope" (në anglisht). TVO. Arkivuar nga origjinali më 27 shtator 2013. Marrë më 28 nëntor 2012.
 9. ^ Jiwa, Moyez; Millett, Stephan; Meng, Xingqiong; Hewitt, Vivien M. (2012). "Impact of the Presence of Medical Equipment in Images on Viewers' Perceptions of the Trustworthiness of an Individual On-Screen". Journal of Medical Internet Research (në anglisht). 14 (4): e100. doi:10.2196/jmir.1986. PMC 3409609. PMID 22782078.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 10. ^ Wilkins, RL (2004), "Is the stethoscope on the verge of becoming obsolete?", Respir Care (në anglisht), 49 (12): 1488–1489, PMID 15571638.
 11. ^ Murphy, R (2005), "The stethoscope – obsolescence or marriage?", Respir Care (në anglisht), 50 (5): 660–661.
 12. ^ Bernstein, Lenny (2016-01-02), "Heart doctors are listening for clues to the future of their stethoscopes", Washington Post (në anglisht)
 13. ^ Roerecke, M; Kaczorowski, J; Myers, MG (2019), "Comparing automated office blood pressure readings with other methods of blood pressure measurement for identifying patients with possible hypertension: a systematic review and meta-analysis", JAMA Intern Med (në anglisht), 179: 351, doi:10.1001/jamainternmed.2018.6551, PMC 6439707, PMID 30715088.